Cierpisz na schorzenia z listy? Nie jedz marchwi pod żadnym pozorem
Marchewki są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Warzywa te są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Jak się jednak okazuje, niektóre osoby zdecydowanie powinny ograniczyć ich spożywanie.
Marchewka to jedno z warzyw, które najczęściej gości na naszych stołach - zarówno jako składnik surówek, jak i w postaci soku czy po prostu słupków do chrupania.
Warzywo to jest prawdziwą bombą witaminową. Jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i kwasu foliowego). Zawiera także mnóstwo antyoksydantów. Regularne spożywanie marchewki dostarczy naszemu organizmowi także składników mineralnych - sporej ilości potasu, a także niewielkich ilości wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Marchewka - jakie składniki zawiera?
Marchewka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi oraz zwiększa uczucie sytości. Jednocześnie surowa marchewka o wadze 100 gram dostarcza tylko około 33 kalorii.
Warzywa te są ponadto niezwykle bogate w karotenoidy, w tym m.in. luteinę oraz likopen, a także w beta-karoten, czyli prowitaminę A, która działa zbawiennie na nasz organizm. Nie tylko wzmacnia odporność i spowalnia proces powstawania zmarszczek, ale również wspomaga utrzymanie już powstałej opalenizny i przyspiesza opalanie.
Kto nie powinien jeść marchewki?
Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie marchewki może nam zaszkodzić, ponieważ nadmiar beta-karotenu w organizmie prowadzi do zwiększonej produkcji witaminy A, co może się okazać toksyczne dla wątroby oraz doprowadzić do zaburzenia widzenia.
Warzywo to ma niski indeks glikemiczny, ale tylko jeśli jest surowe. Po ugotowaniu wzrasta on z 30 do 90, co oznacza że zdecydowanie nie jest wskazane dla osób z cukrzycą typu 2, które powinny jeść tylko marchewki bez obróbki termicznej.
Warzywa te powinny wyeliminować z diety także osoby uczulone, ponieważ spożycie może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości zdrowotnych. Nadmiar zawartej w marchewce witaminy K może być szkodliwy dla osób biorących leki przeciwzakrzepowe. Powód? Witamina ta bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, a zatem jej nadmiar może zakłócać działanie tych leków.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl