GotowaniePrzepisyMasz ochotę na coś słodkiego? Dopraw twarożek miętą

Masz ochotę na coś słodkiego? Dopraw twarożek miętą

Masz ochotę na coś słodkiego? Dopraw twarożek miętą
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

Bywają takie dni, kiedy dasz się pokroić za kawałek czekolady lub ciastko z kremem. Nie ma w tym nic złego pod warunkiem, że chęć na słodycze nie dopada cię zbyt często. Jeśli jednak nie potrafisz zapanować nad apetytem, może się okazać, że wiosną nie dopniesz się w ulubioną sukienkę. Jak temu zaradzić? Przede wszystkim sprawdź, czy z twoim zdrowiem wszystko jest w porządku. Potrzeba jedzenie słodkości może być symptomem wielu chorób. Jeżeli nic ci nie dolega, to znaczy, że sięgasz po kolejnego batonika jedynie z łakomstwa. Wystarczy jednak odpowiednio doprawiać posiłki, by zahamować apetyt.

1 / 5

Mięta

Obraz
© 123RF.COM

Masz ochotę na ciastko? Sięgnij po miętową gumę do żucia. Tak jeszcze do niedawna radzili dietetycy. Smak i zapach mięty rzeczywiście hamuje ochotę na słodycze. Jednak zamiast miętowych drażetek, napakowanych chemią, wypij herbatkę. Możesz także żuć liście świeżej mięty. Dlatego warto mieć doniczkę z tą rośliną na kuchennym parapecie. - Mięta wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu pobudzają wydzielanie żółci – tłumaczy Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative. Mięta sprawdzi się także jako przyprawa do mięs, sałatek, twarożku czy farszu do ruskich pierogów.

2 / 5

Wanilia

Obraz
© 123RF.COM

Choć słodki aromat wanilii kojarzy się głównie z deserami i wypiekami, może on skutecznie hamować apetyt. Jak to się dzieje? - Zapach wanilii działa uspokajająco na te części mózgu, które odpowiadają za uczucie głodu - wyjaśnia dietetyk. Jeśli więc zbyt często sięgasz po słodkości, zacznij dodawać do kawy lub herbaty świeżą wanilię. Nie lubisz jej smaku? Żaden problem. Zaopatrz się w naturalny olejek i rozpyl go w mieszkaniu. Kilka kropli możesz również dodać do swojego ulubionego balsamu do ciała lub wlać do spryskiwacza w żelazku. Efekt gwarantowany.

3 / 5

Kurkuma

Obraz
© 123RF.COM

Chęć na słodycze może być wynikiem nagłego spadku cukru we krwi. - Powinniśmy zadbać o zbilansowaną dietę. Nieregularne posiłki, ubogie w węglowodany złożone skutkują tym, że nasz organizm zaczyna domagać się energii. Stąd apetyt na słodkie przekąski. Niestety ten zastrzyk energetyczny jest krótkotrwały i koło się zamyka – mówi Anna Jasińska. Poza odpowiednią dietą, wahania cukru pomoże unormować kurkuma. Warto więc dodawać ją do napojów, zup, omletów, dań z ryżem czy kurczakiem.

4 / 5

Imbir

Obraz
© 123RF.COM

Korzeń imbiru nie tylko podkręca metabolizm oraz wzmacnia odporność, ale również może być pomocy w zwalczaniu apetytu na słodycze. - Zawarty w nim gingerol świetnie rozgrzewa, usprawnia procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii oraz zwalcza głód – wylicza ekspert. Świeżo starty imbir to doskonała przyprawa do herbaty, marynaty do drobiu, krewetek, kremu z dyni czy dań inspirowanych azjatycką kuchnią.

5 / 5

Jałowiec

Obraz
© 123RF.COM

Dawniej owocami jałowca doprawiano tłuste mięsa, bigos, pasztety, kiełbasy, gulasze, marynaty, sosy, a nawet napoje alkoholowe czy desery. Dziś ta przyprawa jest mniej popularna. A szkoda. - Owoce jałowca posiadają łagodny smak, można w nich wyczuć charakterystyczną goryczkę i korzenny aromat. Pasują do ciężkostrawnych potraw, nadając daniom lżejszego charakteru. Poza tym zmniejszają łaknienie – mówi Anna Jasińska. Roztarte w moździerzu owoce jałowca można również zaparzyć. Taka herbatka skutecznie odbierze chęć sięgnięcia po kolejne ciasto czy tabliczkę czekolady.
Zobacz także: Pudding chia i inne zdrowe słodycze

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)