Miód gryczany dla zdrowia i pięknej skóry. Płynne złoto z dyskontu
Ma ciemny kolor, ostry smak i intensywny zapach. Jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych rodzajów miodu. Uszczelnia naczynia krwionośne, poprawia pamięć i zapobiega anemii. Dlaczego jeszcze warto jeść miód gryczany?
Co w nim znajdziemy?
Miód gryczany zawiera minerały takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bor, sód, miedź, cynk, wanad i krzem. Obfituje też w witaminę C oraz witaminy B1, B2 i PP. Są one niemal w 100 proc. przyswajalne. Znajdziemy w nim także olejki eteryczne i wiele innych substancji o właściwościach odżywczych i leczniczych. Z tego względu miód gryczany, obok spadziowego, jest uważany za najbardziej wartościowy.
Zawiera rutynę
Miód gryczany jest ceniony przede wszystkim z uwagi na zawartość rutyny. To odróżnia go na tle innych. Rutyna oczyszcza i uszczelnia naczynia krwionośne. Dzięki temu stają się bardziej elastyczne i wytrzymałe. Jest stosowany w schorzeniach układu krążenia i miażdżycy. Jest polecany także w czasie leczenia złamań, anemii czy na wzmocnienie odporności. Znane są także jego właściwości odtruwające. Zmniejsza szkodliwość używek – kawy, herbaty, alkoholu, papierosów.
Dla zdrowia
Systematycznie jedzony może pomóc podnieść poziom hemoglobiny we krwi oraz wzmocni organizm wyczerpany infekcją. Ze względu na zawartość magnezu jest też polecany osobom w stanach wyczerpania nerwowego. Łagodzi skutki stresu, poprawia pamięć i koncentrację. Poza tym przyspiesza trawienie i dodaje energii.
Poprawia wygląd
Miód gryczany przynosi świetne efekty nie tylko, gdy stosujemy go wewnętrznie. Zapobiega starzeniu się skóry, wykazuje działanie antybakteryjne, regeneruje, łagodzi trądzik, poprawia kondycje włosów. Sprawdzi się więc jako składnik naturalnych maseczek, peelingów i jako produkt do mycia twarzy. Dzięki niemu cera stanie się świetlista i wygładzona, a włosy miękkie i błyszczące.
Jak stosować?
Miód gryczany znajdziemy m.in. w sklepach ze zdrową żywnością, na bazarkach i w dyskontach. W Biedronce za słoik o pojemności 400 ml zapłacimy w tej chwili ok. 17 zł. miód należy jeść regularnie. Można nim słodzić herbatę i wodę. Pamiętajmy jednak, że w 40 stopniach traci swoje właściwości. Świetnie smakuje jako dodatek do owsianki, jogurtu, naleśników. Ma bardzo intensywny aromat, dlatego świetnie podkreśli smak wypieków takich jak piernik czy mazurek, a także marynat do mięs. Na 100 g produktu przypada 340 kalorii. Mimo że jest kaloryczny, nie tuczy. Warto jeść na zdrowie.