Miodowo-pikantna mikstura na odporność
Raz przygotowany napój wystarczy na dłużej, a jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na odporność.
Zmienna jesienna aura pogodowa to częsta przyczyna zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Aby nie dać się wirusom nie tylko warto ubierać się odpowiednio do temperatury za oknem, ale również zastosować domowe sposoby wzmacniające nasz układ immunologiczny. Jednym z pomysłów wartych wypróbowania jest naturalny antybiotyk na bazie miodu, z dodatkiem intensywnych przypraw, czosnku i cytrusów.
Na liście składników potrzebnych do przygotowania tego specyfiku są: 2 łyżeczki dobrej jakości miodu, 2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (dla wrażliwych na ostre przyprawy poleca się dodanie 1/3 łyżeczki), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/3 filiżanki soku z cytryny i 1/4 filiżanki soku z limonki (lub 1/2 filiżanki soku z cytryny, jeśli nie mamy limonek).
Miód należy połączyć z sokiem z cytrusów, dodać imbir i rozgnieciony czosnek, wymieszać. Następnie doprawić miksturę pieprzem cayenne i cynamonem, całość dokładnie jeszcze raz wymieszać.
Można podwoić ilość składników, dzięki czemu raz przygotowany napój wystarczy na dłużej, a jego regularne spożywanie korzystnie wpływa na odporność. Najlepiej pić go na wieczór, ponieważ taki zestaw składników skutecznie rozgrzewa i wzmaga potliwość.