Mistrzostwo w grillowaniu. Wykorzystaj ten produkt i odmień smak swoich potraw

Towarzyszy nam przy każdym grillowaniu, a często jest niedoceniany. Tłuszcz, bo to o nim mowa, odgrywa niezwykle ważną rolę na ruszcie i podczas każdego letniego przyjęcia. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego rodzaju, który zagwarantuje grillowe doświadczenia, o których trudno będzie zapomnieć, a przy tym zadba o nasze zdrowie.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.05.2024 | aktual.: 20.05.2024 15:47

Pełnia lata na horyzoncie

Gdy pierwsze ciepłe dni rozpieszczają nas swoją aurą, chcemy zupełnie inaczej spędzać czas. Nabieramy ochoty na świeże powietrze, upragnioną wyższą temperaturę i wyczekiwane coraz dłuższe dni. Gotowanie i spotkania z bliskimi również wychodzą poza granice naszych domów, przemieniając się w uczty pod chmurką, choćby w postaci grillowania. Ulubione, skwierczące produkty jedzone niemal prosto znad rozżarzonych węgli to prawdziwie wyjątkowy rytuał, który doceniamy po długich miesiącach niepogody. Jednak by grillowanie było kulinarnym sukcesem, a dania z rusztu apetyczne do granic możliwości, warto z pomocą jednego składnika wynieść je na wyższy poziom.

© unsplash

Smak do kwadratu

Tłuszcz, bo to na nim się skupimy, uważany jest za nośnik smaku. Uwypukla aromaty potraw, pozwala uzyskać ich głębię, sprawia, że dania są bardziej apetyczne. Podczas podgrzewania produktów w tłuszczu wydzielają się związki smakowo-zapachowe, które jeszcze bardziej zachęcają nas do konsumpcji. Co więcej, smakowity tłuszcz wykorzystany w potrawie pokrywa nasz język przy każdym kęsie, przedłużając przy tym odczuwanie smaku i je pogłębiając. Prostym przykładem na istotną rolę tłuszczów w gotowaniu jest porównanie w wyobraźni piersi kurczaka gotowanej w wodzie z tą, którą nieśpiesznie usmażymy na łyżce oleju. Nijakość i nieciekawa tekstura kontra chrupiąca skórka i rozpływający się w ustach, soczysty środek – wygrana w tej konkurencji zdecydowanie należy do smażonej wersji.

Tłuszcz robi różnicę, a znajomość jego rodzajów i odpowiedni wybór niemal gwarantuje pyszny smak. Jego obecność jest szczególnie istotna podczas grillowania, które zawdzięcza mu soczystość i doskonałą chrupkość produktów na ruszcie. Wybierzmy zdrowy rodzaj tłuszczu i zaprośmy go na letnią ucztę – niezwykłe doznania gwarantowane!

Nie bez powodu to właśnie olej wykorzystywany jest w marynatach, które przygotowujemy do składników na grilla. Wiele olejków eterycznych (na przykład z ziół i przypraw) rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego mięso zamarynowane dużo wcześniej jest o niebo smaczniejsze niż to, które doprawiamy na chwilę przed położeniem go na grillu. Dobrze dobrany olej potrafi odmienić nawet najbardziej niemrawe składniki, dodać im "życia" i przede wszystkim smaku – na przykład doprawione olejem z przyprawami pieczarki po chwili na ruszcie nabierają smakowitej barwy, doskonałej miękkości i przypieczonej skorupki, która uprzyjemni każdy kęs.

© unsplash

Wybierz swojego faworyta

Podróż po świecie kulinarnych tłuszczów jest długa i fascynująca. W najprostszym rozróżnieniu możemy podzielić je na tłuszcze zwierzęce i roślinne. Pierwsza grupa, zawierająca choćby masło, smalec czy słoninę, choć pełna smaku, jest też źródłem niezdrowych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych nasyconych. Te, spożywane w nadmiarze, przyczyniają się do wielu chorób i podwyższają groźny cholesterol LDL. Przyjemności gotowania warto więc oddać się w towarzystwie tłuszczów pochodzenia roślinnego, które nie tylko uwydatnią nasze kulinarne sukcesy, ale i wesprą nasze zdrowie. W kuchni możemy wykorzystywać wiele olejów roślinnych, choćby popularną oliwę z oliwek czy oleje z pestek – np. z pestek dyni, lniany albo olej rzepakowy czy margaryny roślinne.

Podczas uczty opartej na grillowanych produktach warto przyjrzeć się nie tylko smakowi wybranego oleju, ale także jego właściwościom. Oleje z pestek nie nadają się do grillowania, ponieważ mają niską temperaturę dymienia – szybko spalają się, tracą swoje właściwości, a grillowane potrawy nie będą smakować dobrze. Oliwa z oliwek, choć tak popularna i zdrowa, jest świetna do szybkiego smażenia i duszenia, lecz podczas grillowania zaczyna się dymić i może wytwarzać szkodliwe substancje.

© unsplash

Świetnym wyborem będzie z kolei olej rzepakowy, który sprawdzi się w marynacie, ale również na ruszcie, ponieważ nie traci swoich właściwości zdrowotnych nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki niedominującemu smakowi możemy użyć go zarówno do mięsa, jak i warzyw, a także innych produktów, które planujemy grillować. Zalety zdrowotne oliwy z oliwek są bardziej promowane, jednak warto przyjrzeć się właściwościom naszej lokalnej gwiazdy w kategorii superfoods – oliwy północy – polskiego oleju rzepakowego.

Używaj tłuszczu na zdrowie

Olej rzepakowy jest najlepszym przykładem na to, że dobry i zdrowy olej naprawdę istnieje, a jego wszechstronność pozwala na sięganie po niego niemal przy każdej kulinarnej okazji. Dla niektórych zaskoczeniem może być także fakt, że w większości porównań właściwości zdrowotnych oliwa z oliwek przegrywa z polskim olejem rzepakowym! Nasz rodzimy olej z rzepaku zawiera więcej kwasów nienasyconych, steroli roślinnych czy kwasów omega-3 i omega-6 niż południowa oliwa. Co więcej, dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych witamin – choćby witaminy E oraz K, które dbają o nasze dobre samopoczucie i zdrowie.

© unsplash

Warto wiedzieć, że odpowiednio wybrany i dostosowany do metody obróbki cieplnej produktów olej może być zdrowy, a nawet potrzebny naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Korzystajmy z oleju rzepakowego – na zdrowie.

Klucz tkwi w uniwersalności

Grillowanie to proces przyjemny, nieśpieszny, który często odbywa się w towarzystwie bliskich, gości, przyjaciół. To czas na relaks, a nie żonglowanie kilkoma butelkami oleju naraz. Przygotowując się do grilla, warto wybrać rodzaj tłuszczu, który będzie uniwersalny i sprawdzi się w wielu przepisach. Nie ma co ukrywać – grillowanie to istna smakowa rozkosz, podczas której na ruszt kładziemy warzywa, mięso, ryby, sery – doceńmy uniwersalność polskiego oleju rzepakowego, który sprawdzi się jako dodatek do każdej z tych grup produktów. Co więcej, możemy na jego bazie przygotować pyszne domowe dipy oraz sosy do mięsa, a także dressingi do sałatek, które zbalansują intensywność grillowanych dań.

© Adobe Stock

Zdrowy, pyszny, uniwersalny i lokalny – czy można wybrać lepsze zestawienie zalet tłuszczu? Najwyższa pora stać się uważnym domowym szefem kuchni i przestać bać się używania tłuszczu. Kilka eksperckich informacji i garść wiedzy na jego temat może wynieść nasze gotowanie i grillowanie na wyższy poziom, uprzyjemnić nam letnie kucharzenie i zagwarantować przyjęcie, którego smaki na długo zostaną w naszej pamięci.

#Fundusze Promocji

Wybrane dla Ciebie