Na Śląsku dodają do mielonych. Wychodzą obłędne

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Każdy z nas przygotowuje je na swój własny sposób. Wypróbuj przepis na kotlety mielone po śląsku, a już nigdy nie przygotujesz ich w inny sposób.

Na Śląsku dodają do mielonych. Wychodzą obłędneMielone będą jeszcze lepsze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
48

Mięso wołowe albo wieprzowe, jajko, cebula, przyprawy i bułka tarta. To składniki, z których składają się klasyczne kotlety mielone. Na Śląsku do kotletów mielonych dodaje się trzy magiczne składniki, które kompletnie zmieniają smak potrawy. Poznaj przepis na genialne kotlety mielone. Już nigdy nie przygotujesz ich inaczej.

Wołowe czy wieprzowe — które mięso będzie lepsze?

W niektórych domach do przygotowania kotletów mielonych używa się wyłącznie mięsa wieprzowego. Mięso wieprzowe jest dość tłuste, dzięki czemu kotlety mielone wychodzą soczyste. Z kolei mięso wołowe jest chude i twarde, dlatego też wykorzystuje się je do przygotowywania burgerów. Idealnym rozwiązaniem jest użycia mięsa wołowo-wieprzowego w proporcji 1:1. Dzięki temu kotlety wyjdą soczyste, zbite i jednocześnie, nie będą zbyt tłuste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Pasja jest kobietą". Misja i edukacja - tak powstał 15. Kalendarz Artystyczny pod hasłem ''Żywioły Kobiet"

Dodaj do kotletów mielonych. Lepszych nie jadłaś

Na Śląsku do kotletów mielonych, dodaje się dodatkowe składniki, które kompletnie zmieniają smak potrawy. Chodzi o natkę pietruszki, gałkę muszkatołową i... twaróg. Dodatek twarogu sprawi, że kotlety będą bardziej zbite i jednocześnie soczyste w środku. Z kolei natka pietruszki nada im lekkiego, świeżego smaku, a gałka muszkatołowa doda daniu nieco ostrości. Przepis jest bardzo prosty — do 500 gramów mięsa dodaj kostkę twarogu, dwa jajka, łyżkę gałki muszkatołowej, cebulę (świeżą albo podsmażoną), a także sól i pieprz do smaku.

Tak przygotowaną masę uformuj na kształt kotletów mielonych, a następnie obtocz je w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Jeśli chcesz, żeby kotlety były możliwie jak najbardziej soczyste i zarazem miękkie, smaż je krótko, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po spróbowaniu kotletów przyrządzonych w ten sposób już zawsze będziesz je tak przygotowywać.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wsyp pół łyżeczki do doniczki. Rośliny szybko się odwdzięczą
Wsyp pół łyżeczki do doniczki. Rośliny szybko się odwdzięczą
Połóż w kącie łazienki. Wyłapie rybiki co do jednego
Połóż w kącie łazienki. Wyłapie rybiki co do jednego
Kary sięgają nawet 5000 zł. Na działce to nielegalne
Kary sięgają nawet 5000 zł. Na działce to nielegalne
Weź z kuchni i wetrzyj w paznokcie. Odżyją po hybrydzie
Weź z kuchni i wetrzyj w paznokcie. Odżyją po hybrydzie
Wylej na kostkę. Rozpuści nawet najgorsze plamy
Wylej na kostkę. Rozpuści nawet najgorsze plamy
Nie wyznawaj na spowiedzi. Nagminny błąd
Nie wyznawaj na spowiedzi. Nagminny błąd
Włosy jak z reklamy szamponów. Potrzebny produkt kupisz za 6 złotych
Włosy jak z reklamy szamponów. Potrzebny produkt kupisz za 6 złotych
Nosi zamiast legginsów. Strój Wieniawy to strzał w dziesiątkę
Nosi zamiast legginsów. Strój Wieniawy to strzał w dziesiątkę
Najgorszy papier toaletowy. Proktolog jednoznacznie odradza
Najgorszy papier toaletowy. Proktolog jednoznacznie odradza
Masz taki dokument? Możesz dostać nawet 27 tys. zł
Masz taki dokument? Możesz dostać nawet 27 tys. zł
"Mój rekord". Zdradza, ile najwięcej ważyła
"Mój rekord". Zdradza, ile najwięcej ważyła
Niedługo będą wszędzie. Posadź w ogrodzie, a już się nie zbliżą
Niedługo będą wszędzie. Posadź w ogrodzie, a już się nie zbliżą