Usmaż "po francusku". Więcej nie zjesz klasycznej wersji

Jajecznica znajduje się na liście ulubionych śniadań Polaków. Dzięki wielu wartościom odżywczym potrafi dać nam energię na cały poranek. Jeśli znudziła ci się już klasyczna wersja, warto sięgnąć po jajecznicę w wersji francuskiej. Gwarantujemy, że ten przepis cię zachwyci.

Jak zrobić najlepszą jajecznicę?Jak zrobić najlepszą jajecznicę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajecznica po francusku, mimo że niewiele różni się składnikami od tej tradycyjnej, to jest zupełnie inna. Głównie chodzi tutaj o proces jej przyrządzenia. Prawidłowo wykonana charakteryzuje się delikatnym smakiem i kremową konsystencją, dzięki której dosłownie rozpływa się w ustach. Zobacz, jak ją zrobić.

Czym jest jajecznica po francusku?

Czym jajecznica po francusku różni się od tradycyjnej? Ta dobrze znana nam wersja ma o wiele bardziej zbitą konsystencję. Natomiast przygotowana na francuską modłę wyróżnia się miękką, niemal rozlewającą się strukturą.

Choć kuchnia francuska często kojarzy się wymyślnymi i skomplikowanymi daniami, przygotowanie tego śniadania udowadnia, że wcale tak nie jest. Cały patent polega na odpowiednim połączeniu jajek z masłem oraz dodanie ich we właściwym czasie. To za tym stoi cały jej smak. Przyrządzenie zajmuje kilka minut, a efekty potrafią zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Jak zrobić jajecznicę po francusku?

Jak przygotować jajecznicę po francusku? Podobnie jak w przypadku tradycyjnej wersji, podstawą są jajka, masło, pieprz i sól. Oczywiście można sięgnąć po różne dodatki, jak boczek, zeszkloną cebulę czy szczypiorek.

1. Oddziel białka od żółtek i roztrzep widelcem białka na puszystą masę.

2. Roztop połowę masła w małej patelni na średnim ogniu. Następnie wlej białka i smaż je, mieszając, aż zaczną lekko przywierać do rondla.

3. Teraz dodajemy do tego roztrzepane żółtka i całość delikatnie mieszamy aż do momentu lekkiego ścięcia jajek.

4. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj do jajecznicy pozostałą część masła, dopraw też solą i pieprzem.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

"Przehulała" pieniądze za "TzG". Dziś zarabia krocie
"Przehulała" pieniądze za "TzG". Dziś zarabia krocie
Serce aktorki nie raz zostało złamane. "Zostałam skrzywdzona"
Serce aktorki nie raz zostało złamane. "Zostałam skrzywdzona"
To najpiękniejsze imię świata. Naukowcy nie mają wątpliwości
To najpiękniejsze imię świata. Naukowcy nie mają wątpliwości
Drugiego męża poznała w telewizji. "Nawet nie wiedziałam o jego istnieniu"
Drugiego męża poznała w telewizji. "Nawet nie wiedziałam o jego istnieniu"
Po odwyku przestała grać. Tak dziś zarabia na życie
Po odwyku przestała grać. Tak dziś zarabia na życie
Był uzależniony od alkoholu i pornografii. "Robiłem sobie krzywdę"
Był uzależniony od alkoholu i pornografii. "Robiłem sobie krzywdę"
Od roku jest singielką. "Dawno nie miałam tak fajnych randek"
Od roku jest singielką. "Dawno nie miałam tak fajnych randek"
Rozwija karierę w Hollywood. O jego nowej relacji aż huczy
Rozwija karierę w Hollywood. O jego nowej relacji aż huczy
Niedługo przed śmiercią dzwonił do jej mamy. Mówił, że źle się czuje
Niedługo przed śmiercią dzwonił do jej mamy. Mówił, że źle się czuje
Wygrała w sądzie ze stalkerem. Teraz mówi do mężczyzn. "Nie radzę"
Wygrała w sądzie ze stalkerem. Teraz mówi do mężczyzn. "Nie radzę"
Ważny zabieg w październiku. Wiosną nie będzie ani jednego szkodnika
Ważny zabieg w październiku. Wiosną nie będzie ani jednego szkodnika
Rozstali się po 21 latach. Nigdy nie wzięli ślubu
Rozstali się po 21 latach. Nigdy nie wzięli ślubu