Usmaż "po francusku". Więcej nie zjesz klasycznej wersji

Jajecznica znajduje się na liście ulubionych śniadań Polaków. Dzięki wielu wartościom odżywczym potrafi dać nam energię na cały poranek. Jeśli znudziła ci się już klasyczna wersja, warto sięgnąć po jajecznicę w wersji francuskiej. Gwarantujemy, że ten przepis cię zachwyci.

Jak zrobić najlepszą jajecznicę?
Jak zrobić najlepszą jajecznicę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.12.2024 | aktual.: 10.12.2024 18:00

Jajecznica po francusku, mimo że niewiele różni się składnikami od tej tradycyjnej, to jest zupełnie inna. Głównie chodzi tutaj o proces jej przyrządzenia. Prawidłowo wykonana charakteryzuje się delikatnym smakiem i kremową konsystencją, dzięki której dosłownie rozpływa się w ustach. Zobacz, jak ją zrobić.

Czym jest jajecznica po francusku?

Czym jajecznica po francusku różni się od tradycyjnej? Ta dobrze znana nam wersja ma o wiele bardziej zbitą konsystencją. Natomiast przygotowana na francuską modłę wyróżnia się miękką, niemal rozlewającą się strukturą.

Choć kuchnia francuska często kojarzy się wymyślnymi i skomplikowanymi daniami, przygotowanie tego śniadanie udowadnia, że wcale tak nie jest. Cały patent polega na odpowiednim połączeniu jajek z masłem oraz dodanie ich we właściwym czasie. To za tym stoi cały jej smak. Przyrządzenie zajmuje kilka minut, a efekty potrafią zaskoczyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić jajecznicę po francusku?

Jak przygotować jajecznicę po francusku? Podobnie jak w przypadku tradycyjnej wersji, podstawą są jajka, masło, pieprz i sól. Oczywiście można sięgnąć po różne dodatki, jak boczek, zeszkloną cebulę czy szczypiorek.

1. Oddziel białka od żółtek i roztrzep widelcem białka na puszystą masę.

2. Roztop połowę masła w małej patelni na średnim ogniu. Następnie wlej białka i smaż je, mieszając, aż zaczną lekko przywierać do rondla.

3. Teraz dodajemy do tego roztrzepane żółtka i całość delikatnie mieszamy aż do momentu lekkiego ścięcia jajek.

4. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj do jajecznicy pozostałą część masła, dopraw też solą i pieprzem.

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (29)