Nigdy nie dodawaj do jajecznicy. Tak psujesz jej smak

Nie dodawaj tego produktu do jajecznicy
Nie dodawaj tego produktu do jajecznicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.10.2024 12:05, aktual.: 16.10.2024 12:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz, aby jajecznica była aromatyczna, puszysta i zachwycała smakiem? Choć to jedno z najprostszych dań śniadaniowych, bardzo łatwo o błąd, który powoduje, że potrawa traci na smaku.

Jajecznica to bardzo częsty wybór śniadaniowy, który dostarczy nam z rana potrzebnej porcji białka. Choć wydaje się, że w zasadzie przy tak nieskomplikowanym procesie, przepis jest niepotrzebny, warto mieć z tyłu głowy fakt, że w takim przypadku jeden błąd może sprawić, że zepsujemy smak jajecznicy.

Nie chcesz zepsuć jajecznicy? Nigdy tego nie dodawaj

Jak zrobić idealną jajecznicę? Jeżeli nam się marzy pyszne śniadanie, koniecznie zwróćmy uwagę na dodatki, które mogą zaważyć na ostatecznym smaku potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Produktem, który nigdy nie powinien być dodawany do jajecznicy, jest mleko. Choć wzbogaca ono wiele innych potraw, w tym przypadku, zamiast pomóc, zepsuje smak naszego śniadania. Dlaczego?

Mleko nie napowietrzy jajecznicy ani nie sprawi, że danie będzie miało kremową konsystencję. Jedynym skutkiem będzie to, że jajka zaczną się dusić, zamiast smażyć, co może się skończyć tym, że nie będą w niczym przypominać jajecznicy.

Najlepsze dodatki do jajecznicy

Jeżeli pragniemy urozmaicić klasyczną wersję jajecznicy, dodajmy do niej odrobiny masła. Innym, ciekawym dodatkiem, który sprawi, że z potrawy wydobędziemy inny smak, jest curry. Wówczas warto przyrządzić jajecznicę na wcześniej zeszklonej cebuli, a także dodać ulubione warzywa (sprawdzą się pomidorki koktajlowe, papryka, oliwki, świeże liście szpinaku).

Wiele osób ceni sobie też klasyczną wersję jajecznicy z cebulką oraz boczkiem. W sezonie jesiennym wśród dodatków królują natomiast grzyby - kurki, lekko duszone, z dodatkiem posiekanego szczypiorku.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)