FitnessNajzdrowsza dieta świata. Nie śródziemnomorska, lecz japońska

Najzdrowsza dieta świata. Nie śródziemnomorska, lecz japońska

30.06.2014 13:31, aktualizacja: 19.09.2018 15:13

Do niedawna wśród najzdrowszych królowała dieta śródziemnomorska. Teraz, coraz częściej wskazuje się, że japońskie menu wpływa na lepszy stan zdrowia i daje większe szanse na długowieczność.

Do niedawna wśród najzdrowszych królowała dieta śródziemnomorska. Teraz, coraz częściej wskazuje się, że japońskie menu wpływa na lepszy stan zdrowia i daje większe szanse na długowieczność.

Mieszkańcy Azji Wschodniej żyją najdłużej w porównaniu z innymi ludźmi na całym świecie, bo średnio 82,5 lat. W Japonii żyje też największy odsetek stulatków w porównaniu z innymi krajami. Według ekspertów sekret zdrowia Japończyków tkwi w ich stylu życia i diecie.

W nowych badaniach porównano dietę Japończyków i Brytyjczyków. Ci pierwsi jedzą więcej ryb, warzyw, produktów sojowych. Częściej też sięgają po zieloną herbatę. Ponadto Japończycy spożywają dziennie ok. 48,8g cukru i dostarczają sobie o ok. 25 proc. kalorii niż mieszkańcy Wielkiej Brytanii, którzy potrafią zjeść nawet 100 gramów cukru dziennie.

Trwające 20 lat badanie przeprowadzone na małpach wykazało, że ograniczenie liczby spożywanych kalorii o 30 proc. spowalnia proces starzenia się organizmu, w tym również mózgu.

Kobiety w Japonii żyją średnio 86,4 lata, a panie z Albionu 82,7 lat. Eksperci uważają, że różnica prawie czterech lat w dużej mierze wynika z tego, iż japońska dieta jest uboga w tłuszcze nasycone i bogata w przeciwutleniacze.

Mówi się, że w Japonii kobiety w okresie menopauzy nie cierpią z powodu „uderzeń gorąca”. Badania pokazują, że to zasługa spożywania dużej ilości soi i produktów sojowych, tj. tofu.

Obecne w kuchni japońskiej wodorosty obfitują w alginiany, które – jak wynika z najnowszych badań naukowców z Uniwersytetu w Newcastle – znacznie zmniejszają wchłanianie tłuszczu. Warto wziąć przykład z Japończyków i wprowadzić do diety wakame – suszone płatki moczy się w wodzie przez pięć minut, a następnie dodaje do sałatki

Japończycy jedzą średnio 70 kg ryb rocznie na osobę, w porównaniu do 26 kg na osobę w Europie Zachodniej, co może pomóc w wyjaśnieniu, dlaczego kobiety z Kraju Kwitnącej Wiśni są szczuplejsze i żyją dłużej niż kobiety w Europie Zachodniej.

- Większość ryb ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, co może mieć pozytywny wpływ na kontrolę masy ciała i zdrowie serca. Co więcej, tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, makrela, śledź, sardynki i pstrąg, obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które sprawiają, że komórki krwi mniej lepkie i rzadziej tworzą skrzepy - wyjaśnia dietetyk Muriel Gall z londyńskiego szpitala Bridge.

Japońska kuchnia dostarcza też więcej warzyw i białka sojowego, które obniżają poziomy cholesterolu. Jeśli chodzi zaś o zieloną herbatę, jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać tworzeniu się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych mogących prowadzić do nadciśnienia i chorób układu krążenia. Japończycy na deser wybierają zieloną herbatę lub owoce.

W diecie Japończyków znajdują się sfermentowane warzywa (np. miso - sfermentowana pasta z soi i słodu ryżowego, pszenicznego lub jęczmiennego), które dostarczają dobrych bakterii, wspomagających trawienie i pracę jelit, jak również wzmacniających odporność.

Na podstawie dailymail.co.uk/(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (46)
Zobacz także