FitnessNajzdrowsza dieta świata. Nie śródziemnomorska, lecz japońska

Najzdrowsza dieta świata. Nie śródziemnomorska, lecz japońska

30.06.2014 13:31, aktual.: 19.09.2018 15:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Do niedawna wśród najzdrowszych królowała dieta śródziemnomorska. Teraz, coraz częściej wskazuje się, że japońskie menu wpływa na lepszy stan zdrowia i daje większe szanse na długowieczność.

Do niedawna wśród najzdrowszych królowała dieta śródziemnomorska. Teraz, coraz częściej wskazuje się, że japońskie menu wpływa na lepszy stan zdrowia i daje większe szanse na długowieczność.

Mieszkańcy Azji Wschodniej żyją najdłużej w porównaniu z innymi ludźmi na całym świecie, bo średnio 82,5 lat. W Japonii żyje też największy odsetek stulatków w porównaniu z innymi krajami. Według ekspertów sekret zdrowia Japończyków tkwi w ich stylu życia i diecie.

W nowych badaniach porównano dietę Japończyków i Brytyjczyków. Ci pierwsi jedzą więcej ryb, warzyw, produktów sojowych. Częściej też sięgają po zieloną herbatę. Ponadto Japończycy spożywają dziennie ok. 48,8g cukru i dostarczają sobie o ok. 25 proc. kalorii niż mieszkańcy Wielkiej Brytanii, którzy potrafią zjeść nawet 100 gramów cukru dziennie.

Trwające 20 lat badanie przeprowadzone na małpach wykazało, że ograniczenie liczby spożywanych kalorii o 30 proc. spowalnia proces starzenia się organizmu, w tym również mózgu.

Kobiety w Japonii żyją średnio 86,4 lata, a panie z Albionu 82,7 lat. Eksperci uważają, że różnica prawie czterech lat w dużej mierze wynika z tego, iż japońska dieta jest uboga w tłuszcze nasycone i bogata w przeciwutleniacze.

Mówi się, że w Japonii kobiety w okresie menopauzy nie cierpią z powodu „uderzeń gorąca”. Badania pokazują, że to zasługa spożywania dużej ilości soi i produktów sojowych, tj. tofu.

Obecne w kuchni japońskiej wodorosty obfitują w alginiany, które – jak wynika z najnowszych badań naukowców z Uniwersytetu w Newcastle – znacznie zmniejszają wchłanianie tłuszczu. Warto wziąć przykład z Japończyków i wprowadzić do diety wakame – suszone płatki moczy się w wodzie przez pięć minut, a następnie dodaje do sałatki

Japończycy jedzą średnio 70 kg ryb rocznie na osobę, w porównaniu do 26 kg na osobę w Europie Zachodniej, co może pomóc w wyjaśnieniu, dlaczego kobiety z Kraju Kwitnącej Wiśni są szczuplejsze i żyją dłużej niż kobiety w Europie Zachodniej.

- Większość ryb ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, co może mieć pozytywny wpływ na kontrolę masy ciała i zdrowie serca. Co więcej, tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, makrela, śledź, sardynki i pstrąg, obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które sprawiają, że komórki krwi mniej lepkie i rzadziej tworzą skrzepy - wyjaśnia dietetyk Muriel Gall z londyńskiego szpitala Bridge.

Japońska kuchnia dostarcza też więcej warzyw i białka sojowego, które obniżają poziomy cholesterolu. Jeśli chodzi zaś o zieloną herbatę, jest bogata w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać tworzeniu się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych mogących prowadzić do nadciśnienia i chorób układu krążenia. Japończycy na deser wybierają zieloną herbatę lub owoce.

W diecie Japończyków znajdują się sfermentowane warzywa (np. miso - sfermentowana pasta z soi i słodu ryżowego, pszenicznego lub jęczmiennego), które dostarczają dobrych bakterii, wspomagających trawienie i pracę jelit, jak również wzmacniających odporność.

Na podstawie dailymail.co.uk/(gabi/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (46)
Zobacz także