Ryby - najzdrowsze z mięs… A jak jest naprawdę?

Ryby uważane są za najzdrowsze z mięs. Przede wszystkim dlatego, gdyż obfitują w kwasy Omega-3, witaminę D, E i B12, jod oraz białko. Lekarze przekonują, że dieta rybna przynosi ogromne korzyści osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. I wszystko byłoby jasne, gdyby nie przeprowadzone pewien czas temu badania greckich naukowców, które podważyły te twierdzenia…

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Ryby uważane są za najzdrowsze z mięs. Przede wszystkim dlatego, gdyż obfitują w kwasy omega-3, witaminę D, E i B12, jod oraz białko. Lekarze przekonują, że dieta rybna przynosi ogromne korzyści osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. I wszystko byłoby jasne, gdyby nie przeprowadzone pewien czas temu badania greckich naukowców, które podważyły te twierdzenia…

Zamęt rozpoczął się jakiś czas temu po publikacji naukowców z Uniwersytetu w Janinie (północno-zachodnia Grecja), która ukazała się w medycznym czasopiśmie „Journal of American Medical Association”. Grecy donosili w niej, że kwasy tłuszczowe omega-3, które do tej pory włączano do diety osób cierpiących na choroby układu krążenia, nie mają w zasadzie żadnego wpływu na złagodzenie przebiegu choroby.

W środowisku naukowym zawrzało – Grecy podważyli twierdzenie, które od dawna uważano za fakt. W mediach zaś zaczęły pojawiać się informacje, mówiące, że jedzenie tłustych ryb morskich, które najbardziej obfitują w omega-3 nie ma najmniejszego sensu, a nawet może przynieść więcej szkód niż pożytku, tym bardziej, że ze względu na zanieczyszczenie mórz mięso ryb nierzadko zawiera także niewielkie ilości trującej rtęci i metali ciężkich. Jak jest naprawdę?

Kwasy Omega-3 – jak to w końcu z nimi jest?

Odkrycie greckich naukowców podważa dotychczasowe obserwacje i badania, potwierdzające zgodnie pozytywny wpływ owych kwasów tłuszczowych na funkcjonowanie serca i układu krwionośnego, a także na mózg i komórki nerwowe. Środowisko naukowe odniosło się więc do greckiej rewelacji z pewną rezerwą, tym bardziej, że sposób prowadzenia badań specjalistów z Uniwersytetu w Janinie pozostawiał wiele do życzenia. Po pierwsze, Grecy prowadzili badania na pacjentach z chorobami serca, którym podawano kwasy omega-3 w tabletkach, a nie zaś w pokarmie, np. mięsie ryby. To, według innych specjalistów, mogło zmienić wynik badania, ponieważ substancje podawane w formie pigułki nie zawsze przyswajają się tak samo, jak ich naturalne odpowiedniki. Od obserwacji, że tabletki z kwasami omega-3 nie pomagają osobom z chorobami układu krążenia do stwierdzenia, że nie warto jeść ryb, droga jest dosyć daleka.

Poza tym Grekom zarzucano, że obserwowani przez nich pacjenci przyjmowali w tym czasie masę innych leków, co mogło również wpłynąć na rezultat badania. Tak więc odkrycie naukowców z Janiny niewiele zmieniło w podejściu współczesnej medycyny do sprawy kwasów omega-3. Twierdzenie, że warto jeść ryby wydaje się więc jak najbardziej aktualne.

Rzadkie witaminy i pierwiastki

Kolejną zaletą mięsa ryb jest duża zawartość w nim witamin i pierwiastków mineralnych, które w innych pokarmach występują stosunkowo rzadko lub w niewielkich ilościach. Chodzi tu o witaminę B12 (najwięcej jest jej w sardynkach i śledziach), która spowalnia starzenie się komórek i poprawia funkcjonowanie organizmu w sytuacjach stresowych, witaminę D (w łososiu), stymulującą pracę układu immunologicznego i wzmacniającą szkielet oraz witaminę E (także w łososiu), będącą przeciwutleniaczem, spełniającym wiele pożytecznych funkcji, np. hamującym rozwój komórek rakowych.

Do pierwiastków, w które obfitują ryby, zaliczyć możemy cynk, jod oraz selen. Aby jednak maksymalnie skorzystać z dobrodziejstw ryb, powinniśmy spożywać je w formie jak najmniej przetworzonej, a najlepiej na świeżo, bez uprzedniego mrożenia – w ekstremalnych temperaturach, czyli podczas gotowania bądź zamrażania, ginie wiele witamin. Tu jednak należy uważać na jakość kupowanych produktów lub na warunki higieniczne panujące w restauracjach serwujących tego typu przysmaki. Plastry surowego łososia bądź sushi powinny być przed spożyciem przechowywane i przygotowane w czystych warunkach, inaczej grozi nam zarażenie się groźnymi bakteriami (np. pałeczką coli lub salmonellą).

Ryby – chudsze od mięsa?

Często zdarza się nam spotykać stwierdzenie, że ryby to pokarm dietetyczny, zawierający o wiele mniej tłuszczu niż czerwone mięso czy drób. No cóż, nie do końca tak jest… Dla porównania, mięso łososia zawiera cztery razy więcej tłuszczu niż mięso indyka i dwa razy więcej, niż „tłuste” mięso kaczki. Ilość tłuszczu jest także o wiele większa w mięsie ryb hodowlanych, karmionych nierzadko mąką i olejami roślinnymi, co powoduje szybki przyrost masy. Zawartość tłuszczu w mięsie ryb dzikich jest o wiele mniejsza, jednak waha się ona w ciągu roku – np. śledź złowiony zimą jest o jedną czwartą chudszy niż w sezonie ciepłym, kiedy się rozmnaża.

Zawartość białka – większa w rybach czy mięsie?

Choć zwykle to mięso uważa się za lepsze źródło białka, prawda jest taka, że ryby, zarówno słodkowodne, jak i morskie, zawierają niemalże identyczną ilość protein, co np. wołowina. Dodatkowym atutem białka rybiego jest to, że nasz układ pokarmowy przetwarza je o wiele lepiej – ryby są łatwiejsze do trawienia, a tym samym zawarte w nich proteiny szybciej się przyswajają. Wszystko przemawia więc za tym, że jeśli mamy wybór: posiłek mięsny i posiłek rybny, ta druga opcja jest o wiele korzystniejsza dla naszego zdrowia. A więc… co dziś na obiad?

Na podst. Marie Claire Anna Loska (al/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni