Trwa ładowanie...

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Prosty przepis, ale trzeba pamiętać o jednym szczególe

Placki ziemniaczane to danie, które można serwować na różne sposoby. Wyśmienicie smakują zarówno na słodko, jak i podawane z wytrawnymi dodatkami. Magda Gessler, która jest królową polskiej kuchni, podała ostatnio świetną recepturę na to danie. Placki ziemniaczane według jej przepisu to smaczny obiad.
Share
Placki Ziemniaczane według receptury Magdy Gessler
Placki Ziemniaczane według receptury Magdy GesslerŹródło: Getty Images
d3so102

Placki ziemniaczane uwielbiają dzieci, jak i dorośli. Jak się ma odpowiednią maszynę, można je przygotować w zaledwie kilka minut. Jeżeli dysponuje się tarką – przygotowanie ziemniaków zajmie nieco dłużej, ale warto poświęcić czas. Placki ziemniaczane według przepisu Gessler smakują wyśmienicie. Gwiazda TVN chętnie dzieli się swoimi odkryciami kulinarnymi. Również w przypadku placków ziemniaczanych podała fenomenalny przepis, który sprawi, że będą one rozpływać się w ustach. Poza tym nie będą się rozpadać, a odpowiednio podsmażone, będą chrupkie.

Placki ziemniaczane Gessler, prosty przepis

Jesienne dni sprzyjają gotowaniu, pieczeniu, eksperymentowaniu z przepisami. Przepis na placki ziemniaczane gwiazdy "Kuchennych Rewolucji" z pewnością warto przetestować. Danie składa się z prostych składników, a podczas przygotowania należy zwrócić uwagę na jeden szczegół, aby placki były soczyste, zbite i chrupiące. A jakie dokładnie składniki są niezbędne do placków ziemniaczanych? Oto lista zakupów:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Jak przygotować placki według przepisu Magdy Gessler?

Ziemniaki oraz cebulę należy obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmielić w maszynie do placków. Można użyć też Thermomixa, wówczas trzeba miksować warzywa na wysokich obrotach. Powstałą masę należy wylać na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Do startych ziemniaków i cebuli, dodajemy jajka, mąkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

d3so102

Co ważne: z naczynia, nad którym odciskaliśmy ziemniaki, odlewamy sok i pozostawiamy samą skrobię ziemniaczaną. Skrobia musi zostać dodana do masy ziemniaczanej razem z jedną łyżką śmietany (opcjonalnie –przyp. red.). Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Powstałą masę smażymy na rozgrzanym oleju. Placki układamy na papierze, aby wsiąkł tłuszcz. Smażymy do momentu, aż będą złociste. Takie placki świetnie smakują ze śmietaną, sosem mięsnym, cukrem, bądź chłodnikiem.

Sylwia Chutnik o protestach pod Kościołami. "Najwyższa pora"

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3so102

Podziel się opinią

Share
d3so102
d3so102