GotowaniePrzepisyNalewka z malin. Jak zrobić słodką ratafię? Doskonały likier na chłodne wieczory

Nalewka z malin. Jak zrobić słodką ratafię? Doskonały likier na chłodne wieczory

Nalewka z malin to doskonały trunek na chłodniejsze wieczory.
Nalewka z malin to doskonały trunek na chłodniejsze wieczory.
Źródło zdjęć: © Pexels
04.09.2020 09:44, aktualizacja: 01.03.2022 13:49

Nalewka z malin najlepiej smakuje, jeśli została wykonana ze świeżych owoców, ale w ostateczności możesz wykorzystać także mrożone. Likier malinowy warto wykorzystać szczególnie przy przeziębieniu, ale ze względu na właściwości rozgrzewające polecany jest także przy chłodniejszych wieczorach. Nalewka z malin zachwyca swoim kolorem i zapachem, dlatego warto ją mieć jesienią.

Pamiętaj, że najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość nalewki z malin są same owoce. Im dojrzalsze, tym lepsze – dzięki temu będziesz zachwycona intensywnością smaku. Przygotowanie nalewki z malin nie jest trudne i pracochłonne, za to przynosi niezwykły trunek. Co będzie potrzebne do ratafii?

Nalewka z malin – jak wygląda przepis podstawowy?

W podstawowym przepisie na nalewkę z malin potrzebujesz raptem trzech składników, więc cały proces nie jest skomplikowany.

Składniki:

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Maliny przełóż do dużego słoja i zasyp cukrem.
  2. Odczekaj aż owoce puszczą sok.
  3. Zalej całość spirytusem.
  4. Zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni.
  5. W tym czasie raz dziennie potrząsaj słoikiem.
  6. Po 6 tygodniach przecedź maliny przez gazę albo sito i wlej do karafki/butelki.
  7. Odstaw nalewkę z malin na 2-3 miesiące do leżakowania.

Nalewka z malin – jak wygląda przepis miodowy?

Drugim także popularnym pomysłem na przepis na nalewkę z malin jest pomysł na połączenie owoców z miodem. Ten wariant idealnie sprawdza się jako trunek na przeziębienie.

Składniki:

  • 2 kg malin;
  • 0,5 litra wódki;
  • 0,5 litra spirytusu;
  • 0,5 litra miodu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wypłucz starannie maliny.
  2. Następnie przekładaj warstwami owoce do dużego słoja – jedna warstwa malin zamiennie z jedną warstwą miodu.
  3. Po puszczeniu soku, zalej całość spirytusem i odstaw na 2 tygodnie.
  4. Po tym czasie dolej wódkę i znowu odstaw.
  5. Po 4 tygodniach przefiltruj nalewkę przez gazę.
  6. Ponownie odstaw na 2-3 miesiące.

Nalewka z malin – jakie ma właściwości?

Nalewka z malin dzięki zawartości kwasu salicylowego świetnie ochładza organizm i wyrównuje temperaturę ciała, co można wykorzystać podczas przeziębienia. Przy PMS i w trakcie miesiączki nalewka malinowa obkurcza mięśnie gładkie, rozluźnia i koi nerwy. Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą i hamuje wahania nastroju. Nalewka z malin świetnie sprawdzi się także przy nadciśnieniu tętniczym.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także