Napój, który skutecznie podkręci metabolizm
Wystarczy kilka składników i mikstura, która przyśpieszy odchudzanie gotowa.
21.10.2015 | aktual.: 09.11.2015 20:26
Nie każdy może pochwalić się sprawnie działającym układem trawienia, który bez specjalnych stymulacji spełnia doskonale swoją rolę. Z pomocą na wolniejszy metabolizm przychodzą jednak suplementy oraz domowe mikstury. Oczywiście szczególnie polecamy te drugie, np. napój na bazie soku jabłkowego z dodatkiem chili i cytryny.
Chili to przyprawa, która swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie. Substancja ta w pewien sposób drażni błonę śluzową żołądka i wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, które ułatwiają trawienie. Jest bardzo pomocna zwłaszcza przy kuracjach odchudzających. Z kolei cytryna to świetne źródło beta-karotenu, witamin E, zwanej witaminą młodości i witamin z grupy B, które korzystnie wpływają m.in. na mięśnie i układ nerwowy. W tym cytrusie znajdziemy też cenne dawki magnezu, potasu, żelaza i sodu. Najważniejsza w jej składzie są jednak terpeny, czyli związki pobudzające wydzielanie śliny, a co za tym idzie wzmagające produkcję enzymów trawiennych.
Składniki: 1 cytryna, 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili, 2 łyżki soku z jabłka 100%, 250 ml wody, odrobina cynamonu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania: umytą i sparzoną cytrynę obieramy ze skórki, a następnie zalewamy obierki w dzbanku gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. W tym czasie wyciskamy sok z cytryny i razem z chili, sokiem z jabłka dodajemy do mikstury. Dokładnie mieszamy, możemy dodatkowo doprawić cynamonem.
Napój ten najlepiej spożywać między posiłkami, a w trakcie jego stosowania zrezygnować ze słodyczy, przetworzonych produktów. Dla lepszych efektów odchudzania warto zwiększyć codzienną aktywność fizyczną i pamiętać o codziennej dawce wody. Po kilku dniach można zwiększyć ilość chili, ale w przypadku jakichkolwiek skutków ubocznych (bólu brzucha czy głowy) należy przerwać kurację.