Napój, który skutecznie podkręci metabolizm
Wystarczy kilka składników i mikstura, która przyśpieszy odchudzanie gotowa.
21.10.2015 | aktual.: 09.11.2015 20:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie każdy może pochwalić się sprawnie działającym układem trawienia, który bez specjalnych stymulacji spełnia doskonale swoją rolę. Z pomocą na wolniejszy metabolizm przychodzą jednak suplementy oraz domowe mikstury. Oczywiście szczególnie polecamy te drugie, np. napój na bazie soku jabłkowego z dodatkiem chili i cytryny.
Chili to przyprawa, która swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie. Substancja ta w pewien sposób drażni błonę śluzową żołądka i wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, które ułatwiają trawienie. Jest bardzo pomocna zwłaszcza przy kuracjach odchudzających. Z kolei cytryna to świetne źródło beta-karotenu, witamin E, zwanej witaminą młodości i witamin z grupy B, które korzystnie wpływają m.in. na mięśnie i układ nerwowy. W tym cytrusie znajdziemy też cenne dawki magnezu, potasu, żelaza i sodu. Najważniejsza w jej składzie są jednak terpeny, czyli związki pobudzające wydzielanie śliny, a co za tym idzie wzmagające produkcję enzymów trawiennych.
Składniki: 1 cytryna, 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili, 2 łyżki soku z jabłka 100%, 250 ml wody, odrobina cynamonu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania: umytą i sparzoną cytrynę obieramy ze skórki, a następnie zalewamy obierki w dzbanku gorącą wodą i odstawiamy na kwadrans. W tym czasie wyciskamy sok z cytryny i razem z chili, sokiem z jabłka dodajemy do mikstury. Dokładnie mieszamy, możemy dodatkowo doprawić cynamonem.
Napój ten najlepiej spożywać między posiłkami, a w trakcie jego stosowania zrezygnować ze słodyczy, przetworzonych produktów. Dla lepszych efektów odchudzania warto zwiększyć codzienną aktywność fizyczną i pamiętać o codziennej dawce wody. Po kilku dniach można zwiększyć ilość chili, ale w przypadku jakichkolwiek skutków ubocznych (bólu brzucha czy głowy) należy przerwać kurację.