GotowaniePrzepisyNaturalne lekarstwo na zimowe przeziębienie. Wystarczy łyżka dziennie

Naturalne lekarstwo na zimowe przeziębienie. Wystarczy łyżka dziennie

Czosnek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Dzięki swojemu charakterystycznemu, niepowtarzalnemu smakowi jest też powszechnie używany w kuchni. Dopadła cię infekcja? Przygotuj leczniczą miksturę.

Naturalne lekarstwo na zimowe przeziębienie. Wystarczy łyżka dziennie
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

21.01.2018 | aktual.: 21.01.2018 16:48

Czosnek jest ceniony od wieków. W starożytnym Egipcie był używany jako naturalny sposób na wzmocnienie, poprawienie krążenia i do odstraszania owadów. Żołnierze stosowali go, aby łagodzić zmiany skórne i… dodać sobie odwagi. Z kolei starożytni Rzymianie używali czosnku do leczenia problemów ze stawami, zaburzeń żołądkowo-jelitowych i chorób serca. W Chinach i Japonii był on natomiast popularnym środkiem przeciw niestrawności.

Współczesna nauka potwierdziła wszystkie właściwości lecznicze czosnku. W tych niepozornych ząbkach kryje się prawdziwe źródło zdrowia. Odtruwa organizm, zwiększa odporność i reguluje poziom cholesterolu. Poza tym leczy infekcje grzybicze, zapobiega miażdżycy i reguluje ciśnienie krwi. Łagodzi objawy choroby lokomocyjnej, zwalcza biegunkę, zmniejsza świąd po ukąszeniach owadów. Skutecznie zmniejsza objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, cukrzycy i powiększenia prostaty. Jest też wykorzystywany w czasie przeziębienia i grypy.

Niesamowite właściwości czosnku wynikają głównie z jego aktywnego składnika allicyny. Proponujemy dwa proste przepisy na lecznicze mikstury. Posiekaj 2-3 ząbki czosnku i odstaw na 15 minut. Po tym czasie wymieszaj go z łyżką naturalnego miodu. Jedz codziennie na czczo. Takie lekarstwo doskonale wzmacnia odporność i pobudzi organizm.

Jeśli dopadnie cię przeziębnie lub grypa, przygotuj syrop. Potrzebujesz 5 posiekanych ząbków czosnku, soku wyciśniętego z 1 cytryny, 2 posiekanych papryczek chili, łyżki tartego imbiru oraz octu jabłkowego. Układaj składniki warstwowo w wyparzonym słoiku i pojemności 0,5 l. najpierw czosnek, następnie paprykę chili i imbir. Zalej wszystko sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Po kilku dniach mikstura będzie gotowa. Pij 1 łyżkę dziennie, by wzmocnić odporność lub 2-3 łyżki w czasie infekcji do czasu ustąpienia objawów.

Komentarze (25)