Nie dodawaj do sałatki majonezu. Jest lepszy zamiennik

Nie dodawaj do sałatki majonezu. Jest lepszy zamiennik

Majonez można łatwo zastąpić
Majonez można łatwo zastąpić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.04.2023 22:02, aktualizacja: 06.04.2023 08:10

Majonez to obowiązkowy dodatek do potraw wielkanocnych. Ale czy na pewno? Zwłaszcza jeżeli dbamy o zdrowe żywienie i jesteśmy na diecie, warto zastanowić się nad zdrowszymi sosami i dodatkami. Także do tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Majonez jest jednym z najpopularniejszych produktów na wielkanocnym stole. Ten lubiany sos to emulsja z oleju, żółtek jajek oraz przypraw - soli, musztardy, cukru, octu lub soku z cytryny. Jest jednak dość kaloryczny - jedna łyżka majonezu to 170 kcal.

Co zamiast majonezu? Oto kilka propozycji

Czym zastąpić majonez? Lista zdrowszych zamienników jest spora. Warto skorzystać z jogurtu. Jeśli bardzo zależy nam na niskiej kaloryczności, możemy wykorzystać ten w wersji light. W innym wypadku świetnie sprawdzi się zwłaszcza jogurt grecki, który ma więcej kalorii, jednak jest idealnym źródłem białka oraz mikroelementów i świetnie pasuje do świątecznych dań jako sos. Odpowiedni będzie również lubiany przez osoby na diecie skyr, który jest gęstszy niż jogurt, zawiera dużo białka, a przy tym ma neutralny smak.

Zamiast majonezu możemy wykorzystywać też zdrowsze tłuszcze - oliwę z oliwek lub rozgniecione na pastę awokado. Oliwa będzie lepsza do sałatek niż ciężki majonez, z kolei awokado ma dużo błonnika i pasuje na przykład do jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Majonez na święta. O tym pamiętaj

Jeśli wolimy ostrzejsze smaki, znacznie lepiej będzie wybrać musztardę. Jest niskokaloryczna i możemy dodawać ją do kanapek. Z bardziej oryginalnych smaków możemy zdecydować się też na tahini, czyli pastę z mielonego sezamu. Ma ona ciekawy, lekko orzechowy smak i świetnie będzie komponować się w sosie z dodatkiem soku z cytryny, którym polejemy lekką sałatkę warzywną.

Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie świąt bez majonezu, wymieszaj go z jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu, sokiem z cytryny i opcjonalnie z musztardą. Stworzymy w ten sposób sos, który zachowa charakterystyczny posmak, jednak będzie o wiele zdrowszy niż sam majonez. Zdrowszą alternatywą będzie także majonez wegański.

Najważniejsze jednak, żeby zachować zdrowy rozsądek. Nie musimy odmawiać sobie zjedzenia potrawy z majonezem, jeśli mamy na nią ochotę. Przesadne skupienie na liczeniu kalorii może nie tylko popsuć nam świętowanie, ale też doprowadzić do zaburzeń odżywiania.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta