Cierpisz na schorzenia z listy? Nie jedz bananów pod żadnym pozorem

Banany to jedne z tych owoców, po które najczęściej sięgamy w okresie zimowym. Związane jest to z ich dostępnością, a także ceną. Dostarczają organizmowi sporo witamin i składników odżywczych. Okazuje się jednak, że zbyt duże spożycie bananów może mieć opłakane skutki.

Nie każdy powinien jeść banany
Nie każdy powinien jeść banany
Źródło zdjęć: © East News

18.01.2024 | aktual.: 18.01.2024 13:42

Zimą mamy ograniczoną dostępność do świeżych owoców, a w sklepach najczęściej możemy znaleźć cytrusy oraz banany. Delikatny i słodki smak tych drugich, a także ich wysoka zawartość witamin m.in. A,C,E,K i B, a także składników odżywczych (potas, wapń, magnez) powoduje, że często lądują w naszym koszyku. 

Banany zawierają również cenne pektyny, które pomagają usunąć z organizmu toksyny. Jednak w przypadku niektórych osób, to właśnie one mogą okazać się szkodliwe. Oto ważny powód, dlaczego warto ograniczyć spożycie bananów w zimie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego zimą należy ograniczyć jedzenie bananów?

Na spożycie bananów należy uważać niezależnie od pory roku, jednak to właśnie zimową porą szczególnie warto mieć się na baczności. Przede wszystkim należy pamiętać, że owoc ten zawiera sporo cukru. Jeden banan średniej wielkości i wadze 100 gramów zawiera aż 90 kcal. Z tego względu zaleca się zjedzenie nie więcej niż dwóch bananów w ciągu doby. Oczywiście, warto tu zaznaczyć, że wszystko zależy od indywidualnych potrzeb organizmu.

Miłośnicy bananów, którzy w ciągu całego roku jedzą je w umiarkowanych ilościach, nie muszą martwić się drastycznym ograniczeniem ich spożycia. Jednak jeśli chcemy zadbać o dobrą kondycję i zdrowie, warto pomyśleć o rzadszym jedzeniu bananów zimą. To właśnie w tym czasie ich główna zaleta, czyli wysoka zawartość potasu, może okazać się największą wadą.

Dlaczego warto ograniczyć spożycie bananów w zimie?
Dlaczego warto ograniczyć spożycie bananów w zimie?© Unsplash.com

Potas odgrywa kluczową rolę w regulacji temperatury ciała, dlatego spożywanie go w nadmiarze może prowadzić do nadmiernej potliwości. To z kolei może sprzyjać wychłodzeniu organizmu, zwiększać podatność na infekcje oraz przeziębienia. W związku z tym, w okresie zimowym zaleca się bardziej zrównoważone spożycie bananów, a także ich łączenie z innymi produktami o właściwościach rozgrzewających, takimi jak miód czy cynamon, aby skompensować ewentualne negatywne skutki spożycia potasu w nadmiarze.

Te osoby powinny unikać jedzenia bananów

Osoby, które powinny zdecydowanie unikać spożywania tego owocu niezależnie od pory roku, to przede wszystkim ci, którzy cierpią na alergię na banany, tyraminę lub hiperkaliemię, czyli za dużą ilość potasu w organizmie.

Dodatkowo nie zaleca się spożywania bananów w połączeniu z niektórymi lekami, takimi jak beta-blokery i inhibitory ACE, które często są stosowane przez pacjentów z chorobami serca. Ponadto, osoby z cukrzycą, otyłością lub nadwagą powinny ostrożnie podchodzić do spożywania tego owocu. Związane jest to z zawartą w nich dużą ilością cukru.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
bananydieta na zimęzdrowe jedzenie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (45)