Nie musisz jeść mięsa, aby dostarczyć do organizmu protein. Przedstawiamy 12 sposobów
Proteiny, czyli białko to podstawowy budulec organizmu. Buduje mięśnie, wspomaga w ich regeneracji, a także jest niezbędne do produkcji hormonów i enzymów. Aby dostarczyć odpowiednią ilość protein do organizmu, wcale nie trzeba jeść samego mięsa. Przedstawiamy ciekawe alternatywy.
08.03.2018 | aktual.: 09.03.2018 09:28
Proteiny najczęściej występują w mięsie, jajach, mleku i produktach mlecznych. Sportowcy, aby dostarczyć ich odpowiednią ilość, najczęściej stosują różnego rodzaju odżywki. Ale, uwaga, wcale nie trzeba faszerować się suplementami i ciągle jeść mięsa, aby zapewnić organizmowi zalecaną dawkę białka. Bo proteiny również można spotkać w roślinach strączkowych, orzechach i zbożach.
Dziennie do naszego organizmu powinniśmy dostarczać od 0,8 do 1,2 g białka na kilogram masy ciała. Przeciętnie dla dorosłej osoby jest to od 46 do 56 g białka każdego dnia. Ciekawostką jest, że na diecie Dukana należy spożywać co najmniej 2 do 3 g białka na kilogram masy ciała. Jest to zdecydowanie więcej niż potrzebuje organizm.
Według cookinglight.com białko można zastąpić w inny sposób. Oto 12 ich sposobów:
- szklanka orzechów - 41 gramów białka
- szklanka pestek dyni - 39 g
- szklanka sera np. szwajcarskiego czy mozzarelli - 36 g
- szklanka niskotłuszczowego twarożku - 28 g
- szklanka owsa - 26 g
- pół szklanki tofu - 22 g
- szklanka beztłuszczowego jogurtu greckiego -22 g
- szklanka białej fasoli - 19 g
- szklanka soczewicy - 18 g
- szklanka gotowanej quinoi - 9 g
- szklanka chudego mleka - 8 g
- szklanka mleka sojowego - 7 g