Nie owijaj tego folią. Mało kto zdaje sobie sprawę z konsekwencji
Folia aluminiowa jest w każdej kuchni – wygodna, praktyczna, codziennie używana. Ale czy wiesz, że może stanowić zagrożenie dla twojego zdrowia? Dr hab. n. med. i nauk o zdrowiu Aleksandra Rutkowska ostrzega, że nie wszystkie produkty nadają się do pakowania w aluminium.
Folia aluminiowa zyskała popularność dzięki swojej praktyczności – można w nią zawijać kanapki, piec mięso, przechowywać resztki jedzenia. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że aluminium, czyli glin, może być toksyczny dla organizmu, jeśli jego stężenie jest zbyt wysokie. To pierwiastek, który w nadmiarze odkłada się w tkankach i narządach, prowadząc do poważnych problemów zdrowotnych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jubileuszowy pokaz 80-lecia marki Bytom
Kiedy folia może szkodzić?
Jak wyjaśnia dr Rutkowska:
"Folia aluminiowa jest jednym z najbardziej powszechnych produktów wykorzystywanych w kuchni. Jest ona bezpieczna tylko wtedy, gdy pakujemy w nią suche produkty. Jeśli mamy do czynienia z produktami, które są mokre, kwaśne, czyli na przykład robimy sobie kanapki do szkoły czy pracy, do których dodajemy pomidory, kiszone lub marynowane ogórki, ewentualnie chcemy upiec kaczkę w pomarańczach, czy z dodatkiem cytryny, to wówczas pod wpływem kwaśnego pH mogą uwalniać się z takiej folii związki glinu i przenikać do żywności."
Kwaśne i wilgotne produkty w kontakcie z folią mogą powodować, że aluminium przedostaje się do jedzenia, a następnie gromadzi w organizmie, gdzie może szkodzić narządom i zaburzać funkcje biologiczne.
Zagrożenia dla zdrowia
Zbyt duża ilość aluminium w organizmie może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, w tym:
- zaburzeń pamięci i koncentracji,
- problemów z układem hormonalnym i rozrodczym,
- zwiększonego ryzyka choroby Alzheimera.
Ekspertka podkreśla, że regularne spożywanie żywności przechowywanej lub przygotowywanej w folii aluminiowej, szczególnie produktów kwaśnych lub wilgotnych, może długofalowo szkodzić zdrowiu.
Bezpieczne alternatywy
Na szczęście istnieją proste zamienniki, które pozwalają uniknąć kontaktu żywności z aluminium:
- papier śniadaniowy,
- pojemniki wielokrotnego użytku,
- szklane naczynia do pieczenia i przechowywania jedzenia.
Znasz kobiety, które robią coś bezinteresownie dla innych? Zgłoś ją w plebiscycie #Wszechmocne
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl