Niezwykłe pożywienie pszczół ma zbawienny wpływ na nasz organizm
Poznaj niesamowite właściwości pokarmu młodych pszczół.
Powstaje z połączenia i przetworzenia pyłku kwiatowego z miodem i mleczkiem pszczelarskim. Każdy składnik z osobna ma wiele cennych właściwości, a wspólnie tworzą one niezwykle korzystnie działającą substancję. Pierzga stanowi pokarm dla pszczół, zwłaszcza dla matki i jej młodych. Te, które się nią żywią, żyją dłużej od tych, jedzących zwykły pyłek kwiatowy.
Według Jadwigi Górnickiej, autorki „Apteki natury”, pierzga pszczela ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Dzięki wysokiej zawartości aminokwasów i witamin, wzmacnia układ immunologiczny i wspiera proces regeneracji po przebytych operacjach i zawałach. Zwiększając poziom czerwonych krwinek i żelaza wspomaga leczenie anemii. Wzmacnia też układ pokarmowy i usprawnia jego pracę.
Od miodu różni ją charakterystyczny kwaskowaty smak. Ma formę bursztynowego proszku. Zalecane dawkowanie to do 3 łyżeczek dziennie. Pierzgę można ssać albo spożywać w formie roztworu z wodą lub miodem. Należy też zadbać o odpowiednie warunki przechowywania, bo pierzga już w 40 st. C traci właściwości odżywcze. Możesz ją kupić w aptece.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl