Najgorszy sposób rozmrażania mięsa. Możesz trafić do szpitala

Jak prawidłowo rozmrażać mięso? Okazuje się, że niektóre metody są niebezpieczne. Przekonała się o tym pewna gospodyni domowa, która położyła zamrożone mięso na rozgrzanym kaloryferze. Przez zatrucie trafiła do szpitala.

Jak bezpiecznie rozmrażać mięso? Skorzystaj ze sprawdzonych sposobów
Jak bezpiecznie rozmrażać mięso? Skorzystaj ze sprawdzonych sposobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac. ASK

28.02.2024 | aktual.: 28.02.2024 14:06

Mrożenie mięsa to świetny sposób na przedłużenie jego świeżości. Ważne jest, aby mięso było świeże w momencie zamrażania i odpowiednio zapakowane. Mięso można mrozić w oryginalnym opakowaniu lub przepakować w folię spożywczą, folię aluminiową lub umieścić w zamykanych pojemnikach. Na każdej porcji powinniśmy umieścić naklejkę z datą jego zamrożenia. Czas przechowywania mięsa w zamrażarce zależy od jego rodzaju – chude mięso przechowuje się dłużej niż tłuste.

Jak rozmrażać mięso? Niektóre metody są niebezpieczne

Aby bezpiecznie rozmrozić mięso, najlepiej umieścić je w lodówce na kilka godzin przed przygotowaniem lub najlepiej przez całą noc. Ta metoda jest najlepsza, ponieważ mięso rozmraża się równomiernie i pozostaje w bezpiecznej temperaturze, minimalizując ryzyko przyrostu bakterii.

Alternatywnie, można użyć mikrofalówki z funkcją rozmrażania, ale tu ważne jest żeby od razu po - przyrządzić zaplanowaną potrawę. Inna metoda to umieszczenie mięsa w szczelnie zamkniętym opakowaniu w zimnej wodzie. Pamiętajmy, że wodę trzeba wymienić co 30 minut, aby przyspieszyć proces.

Nie należy rozmrażać mięsa na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej ani - co gorsze - na rozgrzanym grzejniku, ponieważ takie metody sprzyjają szybkiemu rozwojowi bakterii. Unikać trzeba także rozmrażania mięsa w gorącej wodzie, co może prowadzić do częściowego ugotowania zewnętrznych warstw mięsa, podczas gdy środek pozostanie zamrożony.

Położyła mięso na grzejniku, po zjedzeniu trafiła do szpitala

Szczególnie niebezpieczną metodą rozmrażania mięsa jest położenie go na gorącym grzejniku. Taką sytuację opisuje portal ShareInfo. Redakcja powołuje się na historię kobiety, która trafiła do szpitala po spożyciu mięsa rozmrożonego na rozgrzanym grzejniku. Miała spory problem z dolegliwościami żołądkowymi. Była hospitalizowana kilka dni.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (20)