Smażymy na nim na potęgę. "W żadnym razie się nie nadaje"

Na czym najlepiej smażyć?
Na czym najlepiej smażyć?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

22.05.2024 21:38, aktual.: 23.05.2024 08:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na czym najlepiej smażyć? Czego zdecydowanie unikać? Odpowiedzi na te pytania udzielił dr Bartek Kulczyński, dietetyk oraz technolog żywności i żywienia. Jego słowa mogą zadziwić.

Smażenie jest jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania potraw. Prawdą jest, że trudno go uniknąć - choć są osoby, które ograniczają tę metodę obróbki ze względów zdrowotnych. Jeżeli potrawy smażone nie wpływają jednak na nasze zdrowie czy samopoczucie, warto wiedzieć, co jest najlepsze do smażenia, a czego lepiej unikać.

Na czym najlepiej smażyć?

Dr Bartek Kulczyński, dietetyk oraz technolog żywności i żywienia podzielił się na YouTubie filmikiem, w którym ujawnił, które oleje są najlepsze do smażenia. Choć w sieci pojawia się wiele artykułów i porad na ten temat, nie wszystkie są zgodne z prawdą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdaniem dietetyka, numerem jeden, jeżeli chodzi o smażenie, jest doskonale znana wszystkim oliwa z oliwek - w tym przede wszystkim nierafinowana. Jak tłumaczy dr Kulczyński, obfituje ona w przeciwutleniacze, dzięki czemu pozostaje stabilna i bezpieczna. Ma wysoki punkt dymienia, mnóstwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym mało wielonienasyconych. Nie zawiera też cholesterolu.

Numerem dwa jest natomiast olej z awokado, który ma zbliżone parametry do oliwy z oliwek, jednak różni się smakiem. Charakterystyczny smak oliwy nie każdemu pasuje.

Nigdy nie smaż na tym oleju

Jakiego oleju nie powinniśmy używać do smażenia? Jak się okazuje - tego, którego używamy bardzo często.

- Zwykły olej słonecznikowy w żadnym razie nie nadaje się do smażenia, a smażenie na nim to zbrodnia na naszym zdrowiu - mówi dr Kupczyński.

Poleca natomiast rafinowany olej słonecznikowy wysokooleinowy. Powstaje on ze specjalnych odmian słonecznika o wysokiej zawartości kwasu oleinowego, który jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na tym smaż, by nie niszczyć zdrowia. Ranking tłuszczów. Czy masło lub smalec się nadają?

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (25)
Zobacz także