Dodaj odrobinę pod koniec smażenia. Trik szefa kuchni
Jajecznica to proste i pożywne danie, które można wykonać na wiele ciekawych sposobów. Jeśli zależy nam na tym, aby wyszła wyjątkowo kremowa, powinniśmy sięgnąć po pewien nieoczywisty składnik. To sprawdzony patent mistrzów kuchni.
06.05.2024 | aktual.: 06.05.2024 14:27
Ilu smakoszy, tyle pomysłów, bo nie ma wyłącznie jednego dobrego przepisu na smaczną jajecznicę. Jest to danie na tyle uniwersalne, że można z nim spokojnie eksperymentować, poszukując nowych smaków czy doskonałej konsystencji. Już same jajka i odrobina masła wystarczy, aby uzyskać wartościowy posiłek. Jeśli jednak mamy ochotę na aksamitną i niezwykle puszystą jajecznicę, powinniśmy dodać do niej wyjątkowy składnik, o którym wielu ludzi nigdy by nie pomyślało.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do jajecznicy? Warto eksperymentować
Nie tylko masa jajeczna ma znaczenie. Bardzo istotne są inne dodatki, w przypadku których ogranicza nas wyłącznie kulinarna wyobraźnia. Zdecydowanie najlepiej smakuje jajecznica przygotowana na maśle, z kolei taka z dodatkiem śmietany stanie się wyjątkowo aksamitna w smaku, puszysta i po prostu pyszna.
Jajka możemy też połączyć z mnóstwem innych składników, które zwykle mamy pod ręką. Dla mięsożerców idealny będzie boczek, dla tych, którzy dbają o linię, warzywa: pomidory, papryka, pieczarki, szczypiorek czy natka pietruszki. Odważni mogą spróbować najnowszego hitu, czyli jajecznicy z majonezem.
Jajecznica z majonezem to jest to! Zachwyca delikatnością
Aby przygotować jajecznicę z majonezem, potrzebujemy dość typowych, świeżych składników dobrej jakości: 4-5 jajek, 1 łyżkę masła, 1 łyżeczkę majonezu, sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekany szczypiorek (dla chętnych).
Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy i delikatnie roztrzepujemy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy masę jajeczną i mieszamy. Bardzo ważne jest, aby przez cały czas trzymać jajecznicę na niewielkim ogniu, dzięki czemu powoli się zetnie i na pewno nie przypali. Gdy jajka się zetną, dodajemy łyżeczkę majonezu, po czym ponownie mieszamy. Potrawa z dodatkiem tego składnika stanie się kusząco kremowa, ale nie bardziej kaloryczna – tak niewielka ilość majonezu na pewno nam nie zaszkodzi.
Idealna jajecznica. Kilka sprawdzonych rad
Pamiętajmy, aby nigdy nie wbijać jajek bezpośrednio na patelnię. Nie oszczędzimy w ten sposób wiele czasu, a na pewno stracimy na smaku. Nie wspominając już o tym, że do potrawy przypadkiem mogą się dostać fragmenty skorupek.
Masę jajeczną dokładnie roztrzepujemy, bo dzięki temu uzyskamy lepszy efekt końcowy – konsystencja będzie doskonale gładka. Jajecznicę należy smażyć powoli, nieustannie mieszając, aby nie przywarła do patelni. Na pewno uda się za każdym razem i zawsze wyjdzie pyszna.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!