Dodaj odrobinę pod koniec smażenia. Trik szefa kuchni

Jajecznica to proste i pożywne danie, które można wykonać na wiele ciekawych sposobów. Jeśli zależy nam na tym, aby wyszła wyjątkowo kremowa, powinniśmy sięgnąć po pewien nieoczywisty składnik. To sprawdzony patent mistrzów kuchni.

Co dodać do jajecznicy?
Co dodać do jajecznicy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.05.2024 | aktual.: 06.05.2024 14:27

Ilu smakoszy, tyle pomysłów, bo nie ma wyłącznie jednego dobrego przepisu na smaczną jajecznicę. Jest to danie na tyle uniwersalne, że można z nim spokojnie eksperymentować, poszukując nowych smaków czy doskonałej konsystencji. Już same jajka i odrobina masła wystarczy, aby uzyskać wartościowy posiłek. Jeśli jednak mamy ochotę na aksamitną i niezwykle puszystą jajecznicę, powinniśmy dodać do niej wyjątkowy składnik, o którym wielu ludzi nigdy by nie pomyślało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do jajecznicy? Warto eksperymentować

Nie tylko masa jajeczna ma znaczenie. Bardzo istotne są inne dodatki, w przypadku których ogranicza nas wyłącznie kulinarna wyobraźnia. Zdecydowanie najlepiej smakuje jajecznica przygotowana na maśle, z kolei taka z dodatkiem śmietany stanie się wyjątkowo aksamitna w smaku, puszysta i po prostu pyszna.

Jajka możemy też połączyć z mnóstwem innych składników, które zwykle mamy pod ręką. Dla mięsożerców idealny będzie boczek, dla tych, którzy dbają o linię, warzywa: pomidory, papryka, pieczarki, szczypiorek czy natka pietruszki. Odważni mogą spróbować najnowszego hitu, czyli jajecznicy z majonezem.

Jajecznica z majonezem to jest to! Zachwyca delikatnością

Aby przygotować jajecznicę z majonezem, potrzebujemy dość typowych, świeżych składników dobrej jakości: 4-5 jajek, 1 łyżkę masła, 1 łyżeczkę majonezu, sól i pieprz do smaku oraz drobno posiekany szczypiorek (dla chętnych).

Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy i delikatnie roztrzepujemy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wlewamy masę jajeczną i mieszamy. Bardzo ważne jest, aby przez cały czas trzymać jajecznicę na niewielkim ogniu, dzięki czemu powoli się zetnie i na pewno nie przypali. Gdy jajka się zetną, dodajemy łyżeczkę majonezu, po czym ponownie mieszamy. Potrawa z dodatkiem tego składnika stanie się kusząco kremowa, ale nie bardziej kaloryczna – tak niewielka ilość majonezu na pewno nam nie zaszkodzi.

Idealna jajecznica. Kilka sprawdzonych rad

Pamiętajmy, aby nigdy nie wbijać jajek bezpośrednio na patelnię. Nie oszczędzimy w ten sposób wiele czasu, a na pewno stracimy na smaku. Nie wspominając już o tym, że do potrawy przypadkiem mogą się dostać fragmenty skorupek.

Masę jajeczną dokładnie roztrzepujemy, bo dzięki temu uzyskamy lepszy efekt końcowy – konsystencja będzie doskonale gładka. Jajecznicę należy smażyć powoli, nieustannie mieszając, aby nie przywarła do patelni. Na pewno uda się za każdym razem i zawsze wyjdzie pyszna.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)