Hit majówki. Bije na głowę schabowego

Chcesz zaskoczyć gości, którzy wpadają na majówkowy weekend? A może sam jedziesz w odwiedziny i masz za zadanie przygotować jedną potrawę? Każdy z tych powodów będzie dobry, aby wypróbować poniższy przepis.

Kotleciki korsarza
Kotleciki korsarza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe Stock

02.05.2024 | aktual.: 02.05.2024 18:29

Majówka wielu Polakom kojarzy się z grillem i głównie mięsnymi potrawami. Jeżeli jednak mamy dość tradycyjnej kiełbasy i karkówki, możemy wypróbować coś nieco bardziej egzotycznego. Choć tych kotletów nie przygotujemy na ruszcie, naprawdę warto ich spróbować jeszcze w tę majówkę. Oryginalny smak zaskoczy nawet największych smakoszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet korsarza. Spróbujesz raz i nie pożałujesz

Z wyglądu może nieco przypominać schabowego lub klasyczne kotlety z piersi z kurczaka, obtaczane w jajku i bułce tartej. Jednak do jego przygotowania potrzebujemy o wiele więcej składników. Sam przepis nie jest jednak skomplikowany - jego realizacja zajmie dosłownie chwilę. To, wydawać by się mogło, nietypowe połączenie smakowe zdobędzie uznanie nawet największych niejadków. A wszystko dzięki kilku sekretnym produktom...

Kotlet korsarza - składniki:

  • 600 gramów piersi z kurczaka;
  • 5-6 plasterków ananasa (lub odpowiednia ilość produktu z puszki);
  • jeden por średniej wielkości;
  • 250 gramów żółtego sera;
  • czubata stołowa łyżka majonezu;
  • trzy czubate stołowe łyżki mąki pszennej;
  • dwa jajka;
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka;
  • wybrany ulubiony olej do smażenia.

Kotlet korsarza - przygotowanie:

Kulinarne wariacje zaczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia pora na drobne plasterki lub w kostkę - wedle uznania. Plastry ananasa również kroimy w drobną kostkę. W przypadku ananasa z puszki najpierw oczywiście odcedzamy owoce. W międzyczasie rozgrzewamy stołową łyżkę oleju na patelni. Po chwili wrzucamy do środka pora, aż warzywo zmięknie (ok. 3-4 min.).

W osobnej misce umieszczamy pokrojone kawałki piersi z kurczaka, ananasa i starty ser. Składniki mieszamy. Potem dodajemy podsmażonego pora, dwa roztrzepane jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wówczas na większej patelni rozgrzewamy pozostały olej. Z powstałej ze składników masy formujemy kotlety i smażymy z każdej strony przez 2-3 min na rozgrzanej patelni.

Aby odsączyć nadmiar oleju, przyciskamy do usmażonych kotletów ręcznik papierowy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką lub sałatką.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (18)