Hit majówki. Bije na głowę schabowego
Chcesz zaskoczyć gości, którzy wpadają na majówkowy weekend? A może sam jedziesz w odwiedziny i masz za zadanie przygotować jedną potrawę? Każdy z tych powodów będzie dobry, aby wypróbować poniższy przepis.
Majówka wielu Polakom kojarzy się z grillem i głównie mięsnymi potrawami. Jeżeli jednak mamy dość tradycyjnej kiełbasy i karkówki, możemy wypróbować coś nieco bardziej egzotycznego. Choć tych kotletów nie przygotujemy na ruszcie, naprawdę warto ich spróbować jeszcze w tę majówkę. Oryginalny smak zaskoczy nawet największych smakoszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlet korsarza. Spróbujesz raz i nie pożałujesz
Z wyglądu może nieco przypominać schabowego lub klasyczne kotlety z piersi z kurczaka, obtaczane w jajku i bułce tartej. Jednak do jego przygotowania potrzebujemy o wiele więcej składników. Sam przepis nie jest jednak skomplikowany - jego realizacja zajmie dosłownie chwilę. To, wydawać by się mogło, nietypowe połączenie smakowe zdobędzie uznanie nawet największych niejadków. A wszystko dzięki kilku sekretnym produktom...
Kotlet korsarza - składniki:
- 600 gramów piersi z kurczaka;
- 5-6 plasterków ananasa (lub odpowiednia ilość produktu z puszki);
- jeden por średniej wielkości;
- 250 gramów żółtego sera;
- czubata stołowa łyżka majonezu;
- trzy czubate stołowe łyżki mąki pszennej;
- dwa jajka;
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryka;
- wybrany ulubiony olej do smażenia.
Kotlet korsarza - przygotowanie:
Kulinarne wariacje zaczynamy od umycia, osuszenia i pokrojenia pora na drobne plasterki lub w kostkę - wedle uznania. Plastry ananasa również kroimy w drobną kostkę. W przypadku ananasa z puszki najpierw oczywiście odcedzamy owoce. W międzyczasie rozgrzewamy stołową łyżkę oleju na patelni. Po chwili wrzucamy do środka pora, aż warzywo zmięknie (ok. 3-4 min.).
W osobnej misce umieszczamy pokrojone kawałki piersi z kurczaka, ananasa i starty ser. Składniki mieszamy. Potem dodajemy podsmażonego pora, dwa roztrzepane jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Wówczas na większej patelni rozgrzewamy pozostały olej. Z powstałej ze składników masy formujemy kotlety i smażymy z każdej strony przez 2-3 min na rozgrzanej patelni.
Aby odsączyć nadmiar oleju, przyciskamy do usmażonych kotletów ręcznik papierowy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką lub sałatką.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl