Od czego zęby robią się bielsze? Ważne jest to, co jesz
Niektóre warzywa, owoce i inne produkty spożywcze pomagają w osiągnięciu śnieżnobiałego uśmiechu. Co i jak jeść, aby mieć białe zęby? Jakie składniki diety zawierają naturalne wybielacze?
Niektóre warzywa, owoce i inne produkty spożywcze pomagają w osiągnięciu śnieżnobiałego uśmiechu. Co i jak jeść, aby mieć białe zęby? Jakie składniki diety zawierają naturalne wybielacze?
Fizjologiczna barwa zębów jest wypadkową koloru szkliwa i zębiny. Szkliwo, które chroni zębinę, to najtwardsza tkanka w organizmie człowieka - im bardziej żółte, tym więcej ma w sobie wapnia.
Na ostateczny kolor twoich zębów mają jednak wpływ kolorowe pokarmy w diecie, z których szkliwo łatwo adsorbuje barwniki, metale z wody, metabolity niektórych bakterii oraz przebarwienia powstające w dzieciństwie po kuracjach antybiotykowych tetracyklinami.
Przebarwienia powstające w wyniku niewłaściwej diety są dość łatwe do usunięcia z nieuszkodzonej powierzchni szkliwa za pomocą zabiegów profesjonalnego oczyszczania zębów w gabinecie stomatologicznym czy też ich wybielania. Trudności z ich usunięciem pojawiają się w wypadku porowatości, szczelin lub pęknięć powierzchni szkliwa, w które wnikają barwne osady. Aby się nie tworzyły, o zęby, a szczególnie szkliwo, musisz zadbać, planując odpowiednie menu.
(gabi), kobieta.wp.pl
POLECAMY:
Jedz jogurt, gryź marchewkę
Najważniejszym składnikiem zdrowych zębów i mocnego, niepękającego szkliwa jest wapń. A najlepszym jego źródłem - mleko, jogurt, kefir oraz sery żółte i topione. Serki i twarożki, chociaż są białe, niestety, nie zawierają wapnia.
Duże jego ilości mają ryby, zwłaszcza te drobne, które zjadasz z ościami: szprotki, sardynki. Ważne są również twarde warzywa, które pomagają czyścić zęby z osadów, nie uszkadzając szkliwa. Marchewka, kalarepka, rzodkiewki, seler naciowy, chrupane między posiłkami, są najlepszymi sprzymierzeńcami mocnego szkliwa - chronią je przed pękaniem. Po prostu gryź.
POLECAMY:
Cytryny i pomarańcze
Kwasy zawarte w cytrynie mają właściwością usuwające przebarwienia z zębów. Wymieszaj sok z ćwiartki cytryny z odrobiną soli i nałóż wacikiem na zęby. Masuj przez minutę szkliwo oraz dziąsła, a następnie przepłucz jamę ustną letnią wodą. Dzięki temu prostemu zabiegowi wykonywanemu dwa razy dziennie już w dwa tygodnie pozbędziesz się płytki nazębnej i wszelkich żółtawych przebarwień.
Właściwości wybielające ma skórka pomarańczowa. Trzeba ją zdjąć z pomarańczy (musi być naprawdę cieniutka) i zrobiła z niej naturalne plastry wybielające.
Można też wcierać sok z pomarańczy w zęby wieczorem, tuż przed pójściem spać. Zawarte w nim witamina C i wapń zaczną współpracować z bytującymi w jamie ustnej mikroorganizmami, a w efekcie zęby staną się bielsze.
POLECAMY:
Jabłka, ogórki i bazylia
Twarde owoce, w które możesz się wgryzać, genialnie oczyszczają zęby z osadu i kamienia. Wystarczy, że zaczniesz jeść jabłka dwa razy dziennie po jednym, a już po kilku tygodniach zauważysz istotną różnicę.
Nie lubisz jabłek? Do chrupiącego wybielania wspaniale nadają się także twarde ogórki. Ważne, byś dobrze je przeżuwała, tak, aby zawarte w owocach i warzywach kwasy zdołały rozpuścić kamień.
Bazylia nie tylko wybiela szkliwo, ale również zapobiega pojawianiu się problemów z dziąsłami. Świeże listki wysusz, pokrusz na pył i wymieszaj z pastą do zębów, robiąc z niej naturalny peeling. Myj w ten sposób zęby przez kilka dni.
POLECAMY:
Uważaj na białe wino
Utarło się przekonanie, że to czerwone wino jest najgorsze dla zębów. Nic bardziej mylnego. O wiele większym wrogiem białego uśmiechu jest... białe wino.
Zawiera ono rozpuszczające szkliwo kwasy. Pamiętaj, aby pijąc je mieć w pobliżu butelkę niegazowanej wody oraz o serowe przekąski. Ser doskonale neutralizuje szkodliwe działanie kwasów, zmieniając phy w ustach.
(gabi), kobieta.wp.pl