FitnessOdchudzające właściwości karczochów

    Odchudzające właściwości karczochów

    Ekstrakt z rośliny nieprzypadkowo występuje w składzie wielu suplementów diety oraz preparatów odchudzających.

    Odchudzające właściwości karczochów

    1 / 8

    Ulubiony przez gwiazdy

    Obraz
    © 123RF

    Tym jadalnym pąkiem kwiatowym zajadały się już mieszkanki starożytnej Grecji czy Rzymu. Dziś stanowi obowiązkowy składnik diety aktorek i modelek. Ekstrakt z rośliny nieprzypadkowo występuje w składzie wielu suplementów diety oraz preparatów odchudzających. Poznajmy właściwości karczocha.

    Jego zalety doceniła słynna modelka - Gisele Bundchen. Piękna Brazylijka za namową osobistego trenera co tydzień stosuje jednodniową dietę oczyszczającą. Spożywa wówczas tylko zielone warzywa, a obowiązkowym elementem jadłospisu są karczochy. Zajada się nimi również Jennifer Lopez.

    Ich fanką jest także Katy Perry, o czym mogli się przekonać uczestnicy koncertu piosenkarki w Nowym Jorku. W pewnym momencie podzieliła się pewną refleksją, zdradzającą dużą znajomość właściwości warzywa.
    "Mężczyźni są jak karczochy: bardzo trudno jest znaleźć w nich serce. Można poszukiwać bez końca, a i tak znajduje się ciężkie do przełknięcia kawałki" - stwierdziła Katy Perry.

    Tekst: Rafał Natorski/(RN)/(kg), WP Kobieta

    2 / 8

    Składnik suplementów diety

    Obraz
    © 123RF

    Dno główki pąku, zwane sercem, uchodzi za największy przysmak. Jednak równie wartościowe są ciasno przylegające płatki. Nie brakuje także smakoszy nasady liści.

    Najlepszy jest świeży karczoch, dojrzewający zwykle wiosną i jesienią. Na szczęście sporo cennych walorów mają także marynowane pąki w słoikach czy puszkach, które bez trudu kupimy w polskich sklepach. Wyciągi z tej rośliny znajdziemy również w składzie wielu suplementów diety.

    3 / 8

    Wspomaga trawienie

    Obraz
    © 123RF

    Karczoch to bardzo bogate źródło witamin, minerałów i wartościowych związków organicznych, które powinna docenić każda kobieta. Jego lekko gorzkawy smak to efekt obecności cynaryny i kwasu chlorogenowego, które wspomagają trawienie.

    Cynaryna jest związkiem aktywnym, który z jednej strony stymuluje wydzielanie żółci, a z drugiej przyspiesza opróżnianie woreczka żółciowego. Ze względu na takie właściwości pomaga likwidować złogi i zastoje żółci.

    Natomiast kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukru, dzięki czemu wpływa na szybką i skuteczną redukcję kilogramów oraz chroni przed cukrzycą.

    4 / 8

    Działanie detoksykacyjne

    Obraz
    © 123RF

    Warzywo jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł niacyny (zwanej również witaminą B3 lub PP), niezbędnej w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych oraz przyspieszającej przemianę materii.

    Karczoch wykazuje działanie detoksykacyjne. Chroni wątrobę, wspiera ją w oczyszczaniu z toksyn, a dzięki wysokiej zawartości potasu ma także właściwości moczopędne, pożądane przy problemach związanych z zatrzymywania wody w organizmie i obrzękami.

    Warzywo (zwłaszcza świeże) jest również doskonałym źródłem potrzebnego kobiecie kwasu foliowego, który pełni ważną rolę w rozwoju komórek ustrojowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego.

    5 / 8

    Pomysł na dietę

    Obraz
    © 123RF

    W karczochu znajdziemy sporo witaminy C, która wzmacnia nasz system odpornościowy oraz witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu reakcji metabolicznych. Dostarcza sporo miedzi, pozytywnie wpływającej na pracę mózgu czy serca.

    Wyciąg z tych smakowitych pąków nieprzypadkowo znajdziemy w składzie wielu preparatów odchudzających. Karczoch jest także zalecany w różnego rodzaju dietach. Nic dziwnego, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (około 18), dostarcza bardzo mało kalorii, za to sporo błonnika pokarmowego.

    Błonnik pęcznieje w żołądku i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Oprócz tego pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL. Spożywanie produktów bogatych w błonnik zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworu jelita grubego.

    6 / 8

    Usuwa wolne rodniki

    Obraz
    © 123RF

    W karczochu odkryto sporo flawonoidów, czyli związków charakteryzujących się silnym działaniem antyoksydacyjnym, usuwających z organizmu wolne rodniki i pomagających powstrzymywać procesy starzenia.

    Dzięki swoim właściwościom, warzywo jest chętnie wykorzystywane przez producentów płynów oczyszczających skórę, balsamów, kremów czy maseczek kosmetycznych.

    Ekstrakt z karczocha pomaga zwalczyć trądzik i pielęgnuje skórę łojotokową.
    Odmładzającą maseczkę można przygotować w domu: serce warzywa miksując z łyżeczką jogurtu naturalnego i kilkoma kroplami cytryny. Papkę nakładamy na twarz i zmywamy po 20 minutach.

    7 / 8

    Jak go przygotować?

    Obraz
    © 123RF

    Kupując świeżego karczocha warto zwrócić uwagę na jego wygląd. Warzywo powinno mieć ładny, zielony kolor. Najlepsze są okazy o zwartych, ciężkich i pękatych główkach, z dużymi i ciasno przylegającymi płatkami.

    Karczocha najlepiej przygotować od razu po zakupieniu. Rozpoczynamy od opłukania bieżącą wodą i dokładnego poprzecinania. Pozbywamy się łodygi. Nożycami kuchennymi powinniśmy obciąć ostre końcówki płatków, a miejsca przecięcia posmarować cytryną, by się nie odbarwiły.

    Niektórzy odrywają też liście (do momentu odsłonienia zielono-żółtego kwiatostanu) i usuwają widoczne wewnątrz pręciki kwiatowe.

    8 / 8

    Świetna przystawka

    Obraz
    © 123RF

    Tak przygotowane warzywo najprościej po prostu ugotować w lekko posolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny (przez około 30-40 minut).

    Karczoch może być wspaniałą przystawką podaną na ciepło i polaną stopionym masłem lub sosem holenderskim (na bazie żółtek, masła, wody i soku z cytryny).

    Smakuje także w wersji na zimno - z sosem winegret czy majonezem. Warzywo warto grillować albo smażyć. Listki są doskonałym dodatkiem do sałatek czy zup.

    dietazdrowiekalorie
    Komentarze (8)