Zajadaj garściami. "Owoc bogów" pomaga chudnąć
20.08.2024 14:46, aktual.: 20.08.2024 21:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Smukła sylwetka oraz gładka i jędrna skóra to marzenie wielu kobiet. Okazuje się, że nie potrzeba do tego żadnych specjalistycznych zabiegów. Wystarczy, że włączysz jeden owoc do swojej codziennej diety.
Każdy z nas chce dobrze wyglądać. W tym celu dbamy o kondycję fizyczną i stosujemy specjalistyczne kosmetyki. Najważniejsza jest jednak odpowiednia dieta. Spożywanie produktów bogatych w białko i antyoksydanty znacząco spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Jednym z produktów, który dostarczy wielu cennych składników odżywczych, jest mango nazywane "owocem bogów". To określenie nie wzięło się znikąd, bowiem owoc ujędrnia skórę i wspiera proces spalania tkanki tłuszczowej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rośnie na drzewach. Niektóre dożywają nawet 300 lat
Mango to słodki, soczysty i mięsisty owoc. Naturalnie występuje w Indiach oraz Indochinach. Rośnie na drzewach owocowych, które dożywają do 300 lat. Wyróżnia się aż 400 różnych gatunków mango. W zależności od odmiany waży od 100 g do nawet 2 kilogramów.
Wygląda niepozornie. Gruba, zielono-pomarańczowa skóra skrywa soczysty, słodki, a niekiedy słodko-kwaśny miąższ. Ze względu na wyjątkowy smak i konsystencję, często wykorzystuje się je w kuchni. Pasuje zarówno do deserów jak i dań wytrawnych, np. mięs, sosów i sałatek.
Wspiera odchudzanie, wygładza skórę. Włącz je do swojej codziennej diety
Mango jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W owocu skrywają się cenne składniki odżywcze, takie jak witamina A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, a także magnes, potas, wapń, żelazo i beta-karoten. To jeszcze nie koniec jego prozdrowotnych właściwości, bowiem obecna w nim mangiferyna, silny antyoksydant, chroni przed groźnymi chorobami (m.in. rakiem).
Regularne spożywanie mango niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia i urody. Mangiferyna zapobiegnie przedwczesnemu starzeniu się skóry. Z kolei witaminy A, C i E wspomagają produkcję kolagenu, odpowiadającego za jej jędrność i gładkość.
Choć w mango znajduje się dużo cukru, a dokładniej, fruktozy, owoc jest stosunkowo niskokaloryczny — w 100 g znajduje się zaledwie 59 kcal. Mimo to można jeść go w trakcie redukcji, ponieważ w owocu skrywa się dużo błonnika. Błonnik działa niczym "miotełka" dla jelit. Wspiera ich prawidłową pracę, usuwa nadmiar toksyn, a także wypełnia żołądek. Sprawia, że dłużej czujemy się syci.
Jak jeść mango, żeby zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów? Można zjeść je zaraz po obraniu lub dodać je do jogurtu, owsianki, sałatki czy koktajlu. Po zmiksowaniu z jogurtem naturalnym, wodą, odrobiną miodu i kardamonu otrzymasz mango lassi, jeden z najpopularniejszych, indyjskich napojów.
Źródło: Kobieta Interia, Strona Zdrowia
Czytaj także: Kaki, czyli "owoc bogów". Choć wygląda niepozornie, działa antyrakowo i obniża cholesterol
Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.
Zapraszamy do dołączenia do grupy na FB - #Samodbałość. Tam na bieżąco informujemy o wywiadach i nowych historiach. Dołącz do nas i zaproś znajomych. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij je przez dziejesie.wp.pl