ycipk-3dugev

Olej z pestek malin - właściwości i zastosowanie

Maliny to pyszne owoce, które mają wiele wartości odżywczych. To jednak rośliny sezonowe, dlatego warto wypróbować olej z pestek malin, który nie tylko koi podrażnienia, ale również jest dodawany do kremów do twarzy oraz kosmetyków do włosów. Jak działa olej z pestek malin?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olej z pestek maliny to remedium na wiele dolegliwości
Olej z pestek maliny to remedium na wiele dolegliwości (123RF)
ycipk-3dugev

Olej z pestek malin — drogocenne składniki

W oleju z pestek malin znajdziemy przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6, które sprawiają, że skóra jest odpowiednio nawilżona, ponieważ te składniki chronią ją przed utratą wody. Wnikając głęboko w skórę, odżywiają ją. Sprawiają, że jest miękka i gładka.

Olej z nasion malin jest bogaty w przeciwutleniacze, w tym w witaminę E, kartenoidy i flawonoidy, dzięki którym skóra wolniej się starzeje.

ycipk-3dugev

W olejku jest również kwas elagowy nie tylko będący naturalnym przeciwutleniaczem, ale również stanowiący barierę przed komórkami karcerogennymi. Olejek z pestek malin absorbuje również niebezpieczne promieniowanie UV.

Olej z pestek malin — jak działa?

Olej z pestek malin bardzo korzystnie wpływa na skórę. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne, dlatego jest polecany osobom z wrażliwą cerą, skłonną do przesuszeń, występowania rumienia czy reakcji alergicznych na niektóre składniki zawarte w kosmetykach.

Ponadto olej malinowy redukuje nadmierną ilość produkowanego sebum. W tym zakresie sprawdza się u osób z tłustą cerą lub tych, które mają problem ze strefą „T”, ponieważ zapobiega występowaniu zaskórników.

ycipk-3dugev

Sprawdź też ofertę toników do twarzy na WP radarOkazji.

Olej z pestek malin ma także właściwości kojące. Jest często stosowany w przypadku odmrożeń oraz oparzeń. Tym bardziej że naturalny kosmetyk był wielokrotnie poddawany badaniom.

Olejek stosowany doustnie zapobiega także zapaleniu dziąseł, które prowadzi do odsłonięcia szyjek, a w konsekwencji — do parodontozy.

Olej z pestek malin — zastosowanie w kosmetyce

Olej z pestek malin najczęściej można znaleźć w liniach kosmetyków przeciwstarzeniowych, ponieważ redukuje zmarszczki, wiążąc kolagen, który wypełnia bruzdy. Krem do twarzy z olejem z pestek malin przyda się nie tylko do pielęgnacji cery dojrzałej, ale także cery trądzikowej. Olej jest także składnikiem odżywczych balsamów do ciała oraz balsamów po opalaniu.

Często pojawia się w kosmetykach do włosów. Szampon lub odżywka z olejem z nasion malin nabłyszczy włosy, doda im sprężystości, a także odżywi końcówki, które są szczególnie narażone na działanie czynników zewnętrznych, w tym prostownicy oraz suszarki.

Olej z pestek malin — jak stosować?

Olejek z pestek malin można stosować doustnie lub dodawać kilka kropel do kosmetyków. Ze względu na właściwości wiążące wystarczy kilka kropel ekstraktu wmasować w twarz, a następnie zrobić makijaż. Olejek zadziała niczym baza, a kosmetyki będą dłużej utrzymywały się na skórze, nie tworząc efektu maski.

Olejek malinowy można łączyć również z innymi olejami roślinny. Warto pamiętać, że po otwarciu, produkt powinien być trzymany w lodówce, by nie stracił cennych substancji odżywczych.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3dugev