Onigiri – tradycyjny japoński przysmak

Onigiri, znane również jako omusubi, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i ukochanych przekąsek w Japonii. Te proste, ale niesamowicie wszechstronne kulki ryżu, często zawierające różnorodne nadzienia i otoczone listkiem nori, mają bogatą historię i są stałym elementem japońskiej kuchni zarówno w domach, jak i w sklepach na każdym rogu. Przekąska ta zyskała również popularność na całym świecie.

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Historia onigiri

Początki onigiri sięgają co najmniej okresu Yayoi (300 p.n.e.–300 n.e.) w Japonii. Wczesne formy onigiri były używane jako łatwe posiłki na wynos do pracy w polach przez japońskich rolników, ale także jako ofiary w obrzędach religijnych. Onigiri zaczęło zyskiwać na popularności jako przenośny posiłek w okresie Heian (794-1185 n.e.), a jego popularność wzrosła w okresie Edo (1603-1868), kiedy to sprzedawcy zaczęli oferować te kulki ryżu jako szybkie przekąski.

Przepis na Onigiri

Składniki:

  • 2 szklanki japońskiego ryżu do sushi
  • 2 i 1/4 szklanki wody
  • Sól do smaku
  • Nori (suszone algi morskie), paski
  • Opcjonalne nadzienia: śliwka Umeboshi, tuńczyk z majonezem, łosoś, pikantna pasta miso

Przygotowanie:

  1. Umyj ryż kilka razy, aż woda będzie przejrzysta. Następnie odcedź i dodaj 2 i 1/4 szklanki wody. Gotuj ryż, aż woda całkowicie wyparuje, co zapewni jego idealną konsystencję.
  2. Kiedy ryż jest jeszcze ciepły, zmocz ręce wodą, aby ryż nie przyklejał się do dłoni, następnie posól je. Weź około pół szklanki ryżu na dłoń, zrób dołek i włóż wybrane nadzienie. Następnie delikatnie zagnieć ryż wokół nadzienia, formując trójkąt, kulę lub inny kształt.
  3. Owij onigiri w pasek nori dla lepszego smaku i łatwości w jedzeniu.
© materiały partnera

Ciekawostki o Onigiri

W Japonii onigiri jest więcej niż tylko jedzeniem; jest symbolem opieki, ponieważ jest często przygotowywane przez członków rodziny dla kogoś, kogo kochają, na wynos. Istnieje niezliczona ilość wariantów onigiri, a każdy region Japonii ma swoją specjalną wersję z lokalnymi składnikami. Ponadto W Japonii można znaleźć automaty sprzedające świeżo przygotowane onigiri, co świadczy o jego popularności jako przekąski "na wynos".

Wybrane dla Ciebie