FitnessOpuncja - wartości odżywcze i właściwości. Opuncja a odchudzanie

Opuncja - wartości odżywcze i właściwości. Opuncja a odchudzanie

Opuncja to gatunek kaktusa, którego owoce są bogactwem wartościowych składników odżywczych. Owoce opuncji coraz częściej można kupić w Polsce, zyskują również popularność jako składniki herbat czy dżemów. Jakie właściwości zdrowotne skrywają owoce opuncji? Czy składniki odżywcze opuncji wpływają na proces odchudzania?

Opuncja - wartości odżywcze i właściwości. Opuncja a odchudzanie
Źródło zdjęć: © 123RF

31.10.2018 23:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Opuncja - co warto wiedzieć?

Opuncja pochodzi z rodziny kaktusowatych i jest znana również jako figa indyjska albo figa kaktusowa. Wyróżnia się około 150 gatunków opuncji, ale największą popularnością w naszym regionie cieszy się opuncja figowa. Ten gatunek opuncji pochodzi z Meksyku, a do Europy został sprowadzony podczas odkrywczych wypraw Krzysztofa Kolumba. Aztekowie opuncję figową uważali za świętą roślinę i wykorzystywali ją do różnych celów.

W Europie opuncja występuje przede wszystkim w regionach ciepłych i słonecznych, np. na Sycylii, w Hiszpanii, Portugalii czy we Włoszech. Opuncja figowa osiąga średnio wysokość do 5-6 metrów. Pokryta jest grubą skórką i kolcami. Owoce opuncji są okrągłe i lekko wydłużone o czerwonej bądź różowej barwie. Najsłodsze i zarazem najsmaczniejsze są te o barwie od pomarańczowej do czerwonej.

Opuncja - wartości odżywcze

93 proc. składu świeżego owocu opuncji stanowi woda. Dlatego w kulinariach częściej wykorzystywany jest susz z opuncji, który jest bogaty w różnorodne składniki odżywcze. Podstawowym składnikiem opuncjiwęglowodany, szczególnie fruktoza i glukoza.

Opuncja jak na owoc, jest bogatym źródłem białka, ponieważ w 100 g suszu znajduje się około 14 g tego związku. W owocach opuncji znajdują się także minimalne ilości tłuszczu, nie przekraczające 1 g. Kolejnym ważnym składnikiem figowego suszu jest błonnik pokarmowy. Stanowi on bowiem prawie połowę suchej masy opuncji.

Opuncja to także źródło witamin, w tym witaminy C, K i z grupy B. Wśród składników mineralnych należy wymienić wapń, potas, magnez, żelazo czy fosfor.

Właściwości zdrowotne opuncji

Opuncja figowa znana jest z licznych właściwości prozdrowotnych. Wśród nich wymienia się działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe, przeciwcukrzycowe, a także antyoksydacyjne. Antyoksydacyjne właściwości opuncji sprawiają, że sprawdza się w profilaktyce chorób nowotworowych.

Ponadto od wielu lat jest stosowana w leczeniu:

  • astmy oskrzelowej,
  • marskości wątroby,
  • niestrawności,
  • wrzodów układu pokarmowego,
  • reumatyzmu,
  • przewlekłych chorób skórnych.

Opuncja zmniejsza również ryzyko pojawienia się kaca, a także łagodzi jego objawy. Redukuje nudności, ból głowy, jadłowstręt, suchość w ustach czy zawroty głowy. Wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu, glukozy we krwi oraz trójglicerydów.

Opuncja i odchudzanie

Opuncja figowa jest polecana w kuracji odchudzającej. Składniki zawarte w opuncji regulują tempo przemiany materii, zapewniają szybsze uczucie sytości, a także oczyszczają organizm z toksyn. Opuncja przeciwdziała wzdęciom i zaparciom oraz ogranicza wchłanianie tłuszczów. Redukuje również podwyższony poziom glukozy we krwi.

Bogactwo składników odżywczych opuncji sprawia, że podczas diety organizm nie jest pozbawiony elementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Podczas diety odchudzającej poleca się picie zielonej herbaty z dodatkiem opuncji.

Komentarze (6)