Orzechy, czekolada, a może lek? Tak zadbasz o właściwy poziom magnezu
10.06.2019 08:23, aktual.: 10.06.2019 10:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Magnez jest tym z pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zadbać o jego właściwy poziom, gdyż jego niedobór jest przyczyną wielu dolegliwości, takich jak np. skurcze mięśni czy bóle głowy. Jednym ze sposobów jest odpowiednia dieta, bogata w produkty zawierające "pierwiastek życia”.
Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować magnezu. Kiedy spożywamy dużo soli, pijemy napoje o działaniu diuretycznym (kawę i herbatę), wypłukujemy ten niezbędny makroelement. Na obniżenie jego poziomu ma wpływ także zażywana antykoncepcja lub antybiotyki. Nie bez znaczenia jest również stan zdrowia. U osób borykających się z długotrwałym stresem czy chorobami układu pokarmowego możemy zaobserwować jego gorszą przyswajalność. Włączenie do jadłospisu produktów o wysokiej zawartości magnezu wydaje się koniecznością w walce o utrzymanie prawidłowo funkcjonującego układu nerwowego, a także zapobieganiu chorobom serca, kości czy lepszemu samopoczuciu psychicznemu.
Zobacz, co ma magnez!
Ten makroelement jest dostępny w wielu produktach spożywczych, które z łatwością znajdziesz na sklepowych półkach. Warto pamiętać, że średnie dzienne zapotrzebowanie na magnez waha się od 270 do 350 mg na dobę. W przypadkach niedoborów, jak i np. u sportowców czy cukrzyków, dawka ta może być większa i sięgać nawet do 420 mg. Jakie artykuły o wysokiej zawartości magnezu włączyć do swojej diety?
- Kakao i czekolada Proszek kakaowy ma aż 420 mg w 100 g produktu. Czekolada gorzka to 165 mg, a mleczna – 97.
- Orzechy i nasiona Najwięcej magnezu mają nasiona słonecznika (359 mg). Całkiem sporo również migdały (269 mg) oraz pistacje (158 mg) i orzechy laskowe (140 mg). W 100 g suchych nasion białej fasoli znajdziesz aż 169 mg magnezu.
- Kasze i ryż Są cennym źródłem magnezu. Dla utrzymania odpowiedniego poziomu magnezu, sięgaj po kaszę gryczaną (218 mg) i brązowy ryż (110 mg). Do jadłospisu dołącz płatki owsiane (129 mg). Dla porównania, 100 g kaszy jęczmiennej ma jedynie 45 mg tego pierwiastka[1].
Nie tylko dieta
Jadłospis bogaty w produkty z wysoką zawartością magnezu bywa jednak niewystarczający w walce z jego niskim poziomem. Przyswajalność tego makroelementu z diety wynosi jedynie ok. 50%. Jeśli więc chcesz złagodzić objawy niedoboru magnezu, włącz odpowiedni produkt z apteki. Pomoże ci np. lek zawierający łatwo przyswajalne sole magnezowe i potasowe kwasu asparaginowego. Dodatkowo zredukuj poziom stresu poprzez codzienne spacery, jogę czy sesje medytacyjne.