Już nawet co drugi Polak zmaga się z nadwagą. Na Zachodzie ten odsetek jest jeszcze większy. Nic dziwnego, że rynek dietetyczny ma się bardzo dobrze. Co chwilę popularność zdobywają nowe programy odchudzania, które mają zagwarantować nam utratę zbędnych kilogramów. Można przebierać w opcjach: czy lepiej obniżyć poziom kaloryczności potraw, postawić na białka, a może zrezygnować z tłuszczów nasyconych lub węglowodanów?
Już nawet co drugi Polak zmaga się z nadwagą. Na Zachodzie ten odsetek jest jeszcze większy. Nic dziwnego, że rynek dietetyczny ma się bardzo dobrze. Co chwilę popularność zdobywają nowe programy odchudzania, które mają zagwarantować nam utratę zbędnych kilogramów. Można przebierać w opcjach: czy lepiej obniżyć poziom kaloryczności potraw, postawić na białka, a może zrezygnować z tłuszczów nasyconych lub węglowodanów?
Profesor Sherry Pagoto z Uniwersytetu Medycznego Massachusetts wraz z zespołem przeanalizowała setki badań dotyczących skuteczności różnych diet. Jej spostrzeżenia opublikowano w prestiżowym Journal of American Medical Association. – Myślę, że zebrane dane zamykają dyskusję o tym, która dieta jest najlepsza – twierdzi. Do jakich wniosków doszła?
Tekst: na podst. Psychologytoday.com/(sr/mtr), kobieta.wp.pl
Różne diety
Co kilka miesięcy media rozpisują się na temat nowej, „rewolucyjnej” diety. Prawda jest jednak taka, że istnieje kilka podstawowych sposobów na to, by stracić na wadze, a wszystkie programy odchudzania to tylko wariacje na ich temat. Mamy więc diety niskowęglowodanowe, na których powinniśmy unikać cukrów, szczególnie tych przetworzonych (słodyczy, makaronu, białego pieczywa). Inne programy zakładają duży udział białka zwierzęcego w jadłospisie (np. dieta Dukana). Niektóre diety polegają na ograniczeniu tłuszczu, jeszcze inne na zmniejszeniu kaloryczności potraw. To, jak je nazwiemy, nie ma większego znaczenia.
Czy jednak któryś z tych sposobów jest lepszy od pozostałych? Twórcy diet zwykle wyciągają wnioski na podstawie pojedynczych badań. Sherry Pagoto to nie wystarczyło. Przeanalizowała i porównała setki badań, próbując znaleźć prawdziwą dietę-cud.
2 kilogramy
Która dieta okazała się być najlepsza? Badania wykazały, że nie ma wielkich różnic pomiędzy nimi. Wszystkie pozwalały schudnąć, a różnice w efektywności były bardzo małe. W niektórych badaniach na prowadzenie wysuwała się dieta proteinowa, w innych dieta ograniczająca tłuszcze. Stosunkowo najlepiej odchudzała dieta śródziemnomorska. Można było na niej schudnąć o 2 kg więcej niż wynosiła średnia.
Powiedzmy sobie – dla większości odchudzających się dwa kilogramy w jedną lub w drugą stronę nie stanowią żadnej różnicy. Okazało się, że każda dieta pozwala schudnąć, jednak w większości wypadków prędzej czy później pojawiał się efekt jo-jo. Pagoto ma jednak swoją teorię na temat tego, jaki program odchudzania wybrać, żeby odnieść najlepsze efekty.
Co zrobić?
- Dieta powinna być jak twój małżonek, nie jak kochanek na jedną noc – zaznacza Pagoto. – Jeżeli chcesz schudnąć, będziesz musiał przestrzegać jej do końca życia. Jeśli wrócisz do starych nawyków, szybko przytyjesz.
Jej zdaniem to właśnie dlatego najlepsze rezultaty osiągnęli badani na diecie śródziemnomorskiej, która jest smaczna i zróżnicowana. – Jaki program odchudzania będzie dla ciebie najlepszy? Taki, na którym wieczorem z całą pewnością stwierdzisz, że wytrzymasz również następnego dnia.
O ile więc dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, bez znaczenia jest, jaką dietę wybierzemy. Jedni łatwo zrezygnują z węglowodanów, inni po kilku dniach na samym białku będą płakać na widok jabłka, za to bez problemu ograniczą ilość szkodliwych tłuszczów. Ale jak wytrwać w naszym postanowieniu?
Silna wola
Dlaczego wielu z nas nie potrafi schudnąć, choć wiemy, co powinniśmy jeść? Cóż, żyjemy w czasach, kiedy na każdym kroku możemy kupić podwójnego hamburgera, pizzę czy wielką drożdżówkę, a do dań na wynos często polecane są słodkie napoje gazowane. Nic dziwnego, że ciężko nam przerzucić się z takiego jedzenia na listek sałaty i mały pomidor – szczególnie, jeżeli ich nie lubimy.
Dlatego tak ważne jest, żeby nasza dieta przede wszystkim była smaczna. Przyjmij zasadę, że przygotowujesz dania, które zjadłbyś zawsze, nie tylko w czasie odchudzania. Nie myśl o tym, że ciągle się ograniczasz. To może przynieść ci więcej szkody niż pożytku. Pamiętaj, że na stałe zmieniasz swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Staraj się jeść wolno, rozkoszować się każdym kęsem. I przede wszystkim zacznij uprawiać sport, co przyspieszy twoją przemianę materii.
Tekst: na podst. Psychologytoday.com/(sr/mtr), kobieta.wp.pl