Paella – przepisy na pyszne hiszpańskie danie
Paella jest niezwykle popularną potrawą jednogarnkową, która pochodzi z Hiszpanii z obszaru Walencji. To smaczne danie idealne na obiad. Jeśli do tej pory baliście się przygotować taki posiłek, to podajemy wam sprawdzone przepisy na paellę z kurczakiem oraz paellę z owocami morza. Sprawdźcie sami, jak w łatwy sposób przygotować wyborne danie.
Paella – podstawowe informacje
Choć tradycyjna paella pochodzi z Hiszpanii, to występuje w co najmniej kilku odmianach. Podstawowe składniki paelli to ryż, szafran oraz specjalny garnek z dwoma rączkami. To z niego bezpośrednio powinniśmy jeść hiszpańską paellę. Tym bardziej że nazwa pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego metalowe naczynie.
Paella najczęściej jest podawana jako pierwsze danie lub obiad, ponieważ jest ciężkostrawna. Poza ryżem posypanym szafranem do potrawy dodajemy warzywa, królicze mięso lub popularne w Hiszpanii owoce morza.
Paella z owocami morza – składniki
Paella z owocami morza jest nazywana również paella marinera. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali następujących składników:
- mieszanka mrożonych owoców morza;
- 2 łyżki oleju rzepakowego;
- 3 małe papryczki;
- 2 starte ząbki czosnku;
- 1 pomidor;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki;
- 125 ml białego wina;
- 300 g ryżu;
- bulionu szafranowego (1 litr wody, 1 łyżka oleju extra vergine, 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego, szafran, sól, pieprz)
Paella z owocami morza – przepis
Przygotowując paellę z owocami morza, powinniśmy na początku rozmrozić owoce morze, a także wyczyścić muszle małży, jeśli zdecydowaliśmy się je również dodać do dania.
Następnie paprykę kroimy, a pomidora parzymy, tak aby pozbyć się skórki. Kolejnym krokiem jest podsmażenie papryki i pomidora na patelni z dodatkiem czosnku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, a także papryczki (wędzoną i słodka). Następnie wsypujemy na patelnię ryż i smażymy całość przez dwie minuty. Po tym czasie zalewamy całość bulionem szafranowym i gotujemy przez osiem minut. Następnie dodajemy owoce morza, smażąc przez kolejne sześć minut.
Przygotowaną potrawę zostawiamy pod folią na patelni na 2-3 minuty. Na koniec możemy dodać cytrynę, szafran, pietruszkę oraz szczypiorek.
Paella z kurczakiem – składniki
Paella z kurczakiem jest nazywana paella valenciana. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:
- 1 czerwona papryka;
- 1 cebula;
- 2 szklanki ryżu;
- 2 filety z kurczaka;
- 3 szklanki bulionu warzywnego (do wyboru mamy również drobiowy);
- ząbek czosnku;
- oliwa z oliwek;
- szafran, sól i pieprz
Paella z kurczakiem – przepis
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Z papryki pozbywamy się pestek, a następnie siekamy. Filety z piersi kurczaka również kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzanej patelni polanej oliwą z oliwek szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek. Następnym krokiem jest wsypanie papryki, kurczaka, ryżu i szafranu. Całość zalewamy bulionem i przykrywamy pokrywą.
Danie powinno się gotować przez 40 minut. Zanim wyłączymy gaz, do potrawy dodajemy posiekane pomidory.