GotowaniePrzepisyParmezan - najczęściej kradziony i podrabiany ser

Parmezan - najczęściej kradziony i podrabiany ser

Parmezan - najczęściej kradziony i podrabiany ser

26.09.2015 13:19, aktual.: 26.09.2015 13:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Takie są
dane organizacji włoskich rolników Coldiretti. Ogłoszono je po tym, gdy na północy Włoch policja
rozbiła gang, który ukradł ponad 2 tysiące form sera.

Parmezan jest najczęściej kradzionym i podrabianym serem na świecie - takie są dane organizacji włoskich rolników Coldiretti. Ogłoszono je po tym, gdy na północy Włoch policja rozbiła gang, który ukradł ponad 2 tysiące form sera ważących po ok. 30 kilogramów.

Rolniczy związek alarmuje, że ser Parmigiano Regggiano jest masowo wykradany z zakładów produkcyjnych, wielkich magazynów i supermarketów przez specjalizujące się w tym procederze grupy przestępcze. Wartość całej formy to (w zależności od długości leżakowana i wagi) średnio od 700 do ponad 1000 euro.

Gangi złodziei sprzedają potem słynny włoski produkt na czarnym rynku, co z kolei powoduje spadek cen - podkreślono. Z danych policji wynika, że zjawisko osiąga coraz większe rozmiary.

Działacze Coldiretti odnotowali też, że powodem do niepokoju jest to, że w zeszłym roku po raz pierwszy produkcja podróbek parmezanu i pokrewnego mu sera z północy Włoch o nazwie Grana Padano, była na świecie wyższa od ilości wyprodukowanych oryginalnych produktów.

Fałszowanie tych przysmaków osiąga wręcz niewyobrażalne rozmiary na wszystkich kontynentach - stwierdzili włoscy rolnicy. Przyznali, że cała parmezanowa branża pogrąża się w coraz większym kryzysie.

(PAP) sw/ sp/

Źródło artykułu:PAP
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)