ycipk-3bc0ll
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
Smaki

Parmezan - najczęściej kradziony i podrabiany ser

Takie są
dane organizacji włoskich rolników Coldiretti. Ogłoszono je po tym, gdy na północy Włoch policja
rozbiła gang, który ukradł ponad 2 tysiące form sera.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Parmezan - najczęściej kradziony i podrabiany ser
(123RF)
ycipk-3bc0ll

Parmezan jest najczęściej kradzionym i podrabianym serem na świecie - takie są dane organizacji włoskich rolników Coldiretti. Ogłoszono je po tym, gdy na północy Włoch policja rozbiła gang, który ukradł ponad 2 tysiące form sera ważących po ok. 30 kilogramów.

Rolniczy związek alarmuje, że ser Parmigiano Regggiano jest masowo wykradany z zakładów produkcyjnych, wielkich magazynów i supermarketów przez specjalizujące się w tym procederze grupy przestępcze. Wartość całej formy to (w zależności od długości leżakowana i wagi) średnio od 700 do ponad 1000 euro.

Gangi złodziei sprzedają potem słynny włoski produkt na czarnym rynku, co z kolei powoduje spadek cen - podkreślono. Z danych policji wynika, że zjawisko osiąga coraz większe rozmiary.

ycipk-3bc0ll

Działacze Coldiretti odnotowali też, że powodem do niepokoju jest to, że w zeszłym roku po raz pierwszy produkcja podróbek parmezanu i pokrewnego mu sera z północy Włoch o nazwie Grana Padano, była na świecie wyższa od ilości wyprodukowanych oryginalnych produktów.

Fałszowanie tych przysmaków osiąga wręcz niewyobrażalne rozmiary na wszystkich kontynentach - stwierdzili włoscy rolnicy. Przyznali, że cała parmezanowa branża pogrąża się w coraz większym kryzysie.

(PAP) sw/ sp/

ycipk-3bc0ll
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3bc0ll

ycipk-3bc0ll
ycipk-3bc0ll