GotowaniePrzepisyParmezan - najczęściej kradziony i podrabiany ser

Parmezan - najczęściej kradziony i podrabiany ser

Takie są
dane organizacji włoskich rolników Coldiretti. Ogłoszono je po tym, gdy na północy Włoch policja
rozbiła gang, który ukradł ponad 2 tysiące form sera.

Parmezan - najczęściej kradziony i podrabiany ser
Źródło zdjęć: © 123RF

Parmezan jest najczęściej kradzionym i podrabianym serem na świecie - takie są dane organizacji włoskich rolników Coldiretti. Ogłoszono je po tym, gdy na północy Włoch policja rozbiła gang, który ukradł ponad 2 tysiące form sera ważących po ok. 30 kilogramów.

Rolniczy związek alarmuje, że ser Parmigiano Regggiano jest masowo wykradany z zakładów produkcyjnych, wielkich magazynów i supermarketów przez specjalizujące się w tym procederze grupy przestępcze. Wartość całej formy to (w zależności od długości leżakowana i wagi) średnio od 700 do ponad 1000 euro.

Gangi złodziei sprzedają potem słynny włoski produkt na czarnym rynku, co z kolei powoduje spadek cen - podkreślono. Z danych policji wynika, że zjawisko osiąga coraz większe rozmiary.

Działacze Coldiretti odnotowali też, że powodem do niepokoju jest to, że w zeszłym roku po raz pierwszy produkcja podróbek parmezanu i pokrewnego mu sera z północy Włoch o nazwie Grana Padano, była na świecie wyższa od ilości wyprodukowanych oryginalnych produktów.

Fałszowanie tych przysmaków osiąga wręcz niewyobrażalne rozmiary na wszystkich kontynentach - stwierdzili włoscy rolnicy. Przyznali, że cała parmezanowa branża pogrąża się w coraz większym kryzysie.

(PAP) sw/ sp/

Źródło artykułu:PAP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)