Pchali - gruzińska przekąska z bakłażana
Mieszanka przypraw sprawi, że bakłażan zyska wyjątkowy smak.
02.11.2015 | aktual.: 02.11.2015 12:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kuchnia gruzińska to miks kolorów, zapachów i smaków. Niezwykle ważne są w niej aromatyczne przyprawy, które w swoim daniu wykorzystała Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki Alergika". Mama-blogerka przygotowała pchali z bakłażana w ramach pysznej przekąski.
Składniki: ok. 500 g bakłażanów (sugestie autorki: 2 młode, nieduże), 1/2 szklanki orzechów włoskich, po 2-3 łyżki oleju lub oliwy i czerwonego octu winnego, 2-3 ząbki czosnku, ostra papryczka do smaku (w oryginale świeża, ja dałam chili w płatkach), po łyżeczce szafranu imertyjskiego (aksamitki) i nasion kolendry, garść świeżej kolendry (natki), nieco ciepłej, przegotowanej wody, sól do smaku.
Sposób przygotowania: bakłażany umyć i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Ewentualnie pozbawić goryczki poprzez odstawienie posolonych na pół godziny, a następnie opłukanie i osuszenie. Plastry bakłażana smażyć powoli na tłuszczu z obu stron, aż zmiękną. Orzechy utrzeć lub zblenderować, wymieszać z czosnkiem roztartym z nasionami kolendry, drobno posiekaną natką kolendry, octem, aksamitką, chili i solą. Do mieszanki dolać tyle wody, by uzyskać konsystencję lekkiego kremu. Bakłażany posmarować orzechową pastą i zawinąć. Podawać na zimno, posypane pestkami granatu.