Pięć nietypowych marynat do mięsa. Wypróbuj zamiast oliwy z przyprawami

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Przemysław Bociąga

/ 6W czym jeszcze można marynować mięso

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowanie dań na grilla najczęściej wygląda tak samo: mieszamy oliwę z przyprawami albo wręcz mieszanką pod nazwą "grill włoski" i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, skąd bezpośrednio trafia na ruszt. Już tutaj kryje się pierwszy błąd, bo mięso przed pieczeniem nie powinno być zimne – dzięki wcześniejszemu ociepleniu go, równomierniej się przypieka i robi bardziej miękkie. Ale nawet przy poprawnym wykonaniu od takiego grilla wieje z czasem nudą. Nasze propozycje są po to, by temu zaradzić. W czym jeszcze można unurzać mięso przed pieczeniem?

/ 6Alkohol

Obraz
© Shutterstock.com

Mięso zamarynowane w alkoholu może przejść także jego smakiem. Do wyboru jest bardzo wiele możliwości. Możemy pozostawić je, by „napiło się” piwa, wina, a nawet mocniejszych alkoholi. Zamiast wódki radzimy jednak spróbować czegoś starzonego, na przykład whisky. Dzięki temu zyska ono niepowtarzalny aromat.

/ 6Maślanka lub jogurt

Obraz
© Shutterstock.com

Sprawdzony sposób na mięso, które z natury jest twarde, na przykład dziczyznę czy jagnięcinę. Po kilkunastu godzinach, a nawet dwóch dniach takiego traktowania wewnętrzna struktura mięsa ulegnie niezwykłej zmianie. Można wtedy obetrzeć je z resztek jogurtu i przyprawić innego rodzaju marynatą – taką, która doda smaku. Na przykład rozmarynem i winem.

/ 6Sok z cytryny

Obraz
© Shutterstock.com

Cytryna to od wieków doskonałe towarzystwo ryby. Te dwa smaki łączą się w naszym umyśle na tyle ściśle, że trudno je rozdzielić. Zazwyczaj jednak pieczemy rybę w folii aluminiowej, w której zamknięte razem z rybim mięsem są plasterki cytryny, albo przyprawiamy gotowe danie już na talerzu. A co gdyby odwrócić kolejność i zamarynować rybę w soku z cytryny już na kilka godzin przed przygotowaniem? Warto, gwarantujemy.

/ 6Woda gazowana

Obraz
© Shutterstock.com

To sekretny sposób szefów kuchni. Woda gazowana wnika w głąb mięsa i przyspiesza jego mięknięcie. Już po godzinie dzięki jej zastosowaniu można osiągnąć efekty, których wypracowanie zajęłoby inaczej kilka godzin. Warto pamiętać, że wodę gazowaną można połączyć z przyprawami, dzięki czemu uzyskamy nie tylko efekt dobrej struktury, ale i smaku.

/ 6Cukier

Obraz
© Shutterstock.com

Cukier jest w dzisiejszych czasach na cenzurowanym ze względu na swoją wszędobylskość. Jednak kiedy z sutych kilkudaniowych obiadków przestawiamy się na majówkowy tryb grillowy, bardzo często rezygnujemy lub ograniczamy desery. Wtedy z cukrem poszaleć można nawet w wypadku marynowania mięsa. Oczywiście pamiętajmy, że na grillu sprawdzi się nie tylko wołowina z brązowym cukrem, lecz także miód – na przykład w postaci klasycznego kurczaka z miodem i czosnkiem.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiśniewski przepuścił 40 mln złotych. Teraz martwi się głodową emeryturą
Wiśniewski przepuścił 40 mln złotych. Teraz martwi się głodową emeryturą
Usłyszał druzgocącą diagnozę. Pomogła mu wiadomość o dziecku
Usłyszał druzgocącą diagnozę. Pomogła mu wiadomość o dziecku
Była jego pierwszą żoną. Odchodząc, zostawiła list
Była jego pierwszą żoną. Odchodząc, zostawiła list
Kończy 52 lata. Od ponad 30 ma "żonę"
Kończy 52 lata. Od ponad 30 ma "żonę"
Tak wygląda seks seniorów. Niektórzy mogą się zdziwić
Tak wygląda seks seniorów. Niektórzy mogą się zdziwić
Przeżyła 96 lat. Wiadomo, czego najbardziej żałowała
Przeżyła 96 lat. Wiadomo, czego najbardziej żałowała
"Jest wtedy namiętnie i dużo seksu". Ostrzega, czego w tym okresie nie robić
"Jest wtedy namiętnie i dużo seksu". Ostrzega, czego w tym okresie nie robić
"Stop gołym brzuchom". Przypomnieli zasady "frywolnym uczniom". Jest reakcja
"Stop gołym brzuchom". Przypomnieli zasady "frywolnym uczniom". Jest reakcja
Burza wokół edukacji zdrowotnej. Tak muszą sobie radzić nauczyciele
Burza wokół edukacji zdrowotnej. Tak muszą sobie radzić nauczyciele
Najgorsza pozycja do spania. "Największy nacisk na kręgosłup"
Najgorsza pozycja do spania. "Największy nacisk na kręgosłup"
Przez lata nie odsłaniała nóg. Powodem były słowa matki
Przez lata nie odsłaniała nóg. Powodem były słowa matki
Pracowały w IT, dziś prowadzą własną fundację. Mówią o stereotypach w branży
Pracowały w IT, dziś prowadzą własną fundację. Mówią o stereotypach w branży