Pięć powodów, dla których warto pić soki
Sok jest naturalnym wyborem dla osób, które pragną cieszyć się smakiem ulubionych owoców po sezonie. Dzięki zamkniętym w szczelnych kartonowych pojemnikach napojom możemy raczyć się jabłkami wiosną, gdy zapasy sadowników są już na wyczerpaniu, truskawkami w środku zimy lub pomarańczami z dala od śródziemnomorskich gajów. Oto pięć powodów, dla których warto pić soki.
Jedna szklanka to jedna porcja
Szklanka soku może stanowić jedną z zalecanych przez dietetyków pięciu dziennych porcji warzyw i owoców. Soki zawierają te same wartości prozdrowotne co owoce, z których są produkowane, a także podobną wartość odżywczą. Warzywa i owoce są szczególnie ważne dla dzieci, którym należy zapewnić składniki odżywcze wspomagające procesy myślowe i koncentrację. Sok stanowi nie tylko smaczny dodatek do posiłku, ale i ważny czynnik odpowiedzialny za prawidłowe przyswajanie wiedzy. Pamiętajcie jednak, że przykład idzie z góry. Polacy piją zaledwie trzy stołowe łyżki soku (32 ml) dziennie. Warto więc zachęcić dziecko, samemu sięgnąc po odżywczy napój.
Zadbaj o nawodnienie
W czasie upałów musimy szczególnie dbać o stan płynów w organizmie. Odpowiednie nawodnienie jest nawet ważniejsze niż regularne przyjmowanie posiłków. Co prawda latem organizm daje nam znać o pierwszych objawach odwodnienia o wiele wyraźniej niż zimą, to wielu z nas bagatelizuje ryzyko odwodnienia. Jeżeli więc dokucza nam lekki ból głowy i zmęczenie, to zanim zwalimy winę na zmianę ciśnienia bądź reakcję organizmu na wysoką temperaturę, wypijmy szklankę soku – możemy go bowiem zaliczyć do dziennego bilansu płynów.
Droga do źródła witamin
O bombie witaminowej, jaką są warzywa i owoce, wiemy już wiele. Sok z kartonu może być nazwany warzywem lub owocem w płynie, ponieważ zachowuje on wartości odżywcze produktów, z których został zrobiony. Soki pozwalają nam na utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy C (cytrusy), kwasu foliowego (buraki), polifenoli (jabłka, aronia i jagody), potasu (czarna porzeczka i banan) oraz witaminy E (marchew).
Sok jest fit
Soki przecierowe są dobrym rozwiązaniem zarówno dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, jak i dla tych, którzy pragną utrzymać wypracowaną na siłowni i za pomocą diety sylwetkę. Szklanka soku pomidorowego to zaledwie 34 kcal. Wzbogacając kolację lub obiad szklanką takiego napoju, zapełniamy żołądek, ale zbytnio go nie obciążamy. W dodatku wygodne kartonowe opakowanie pozwala nam zabrać ze sobą sok wszędzie, do pracy, w podróż czy nawet na przejażdżkę rowerową. Nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie nas ochota na coś pożywnego
Sok bliżej natury
Warto również wspomnieć o tym, że wybierając sok, mamy pewność, że zawiera on tylko to, co widnieje na opakowaniu, czyli owoce i warzywa prosto z sadu, bez żadnych dodatkowych konserwantów, wzmacniaczy smaku i koloru. Barwa soku jest zależna wyłącznie od owoców, z którego powstał. Jeśli mamy do czynienia z nektarem, to na opakowaniu znajdziemy informację, jaką część napoju stanowi wsad owocowy lub warzywny. Dzięki procesowi pasteryzacji, czyli kilkudziesięciosekundowemu podgrzewaniu świeżo tłoczonego soku, produkt jest bardziej trwały, a szczelne, kartonowe opakowanie zapobiega przenikaniu szkodliwych czynników z powietrza.