Pierogi z soczewicą. Jak przygotować niecodzienny farsz do pierogów?

Pierogi z soczewicą to doskonały pomysł na alternatywny dla polskiego dania. Sztandarowe nadzienie można zamienić na pyszny i zachwycający farsz z soczewicą, który na pewno przypadnie do gustu wielu smakoszom. Wariantów na pierogi z soczewicą jest naprawdę wiele, dlatego każdy znajdzie coś specjalnie dla siebie.

pierogiPierogi z soczewicą stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznych pierogów.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jeśli znudziły Ci się klasyczne pierogi lub masz ochotę na małe eksperymenty w kuchni, postaw na pierogi z soczewicą. Do tego podstawowego składniku pasuje wiele innych dodatków, dlatego można śmiało zmieniać i dopasowywać przepis do własnego gustu. Jak przekształcać pierogi z soczewicą?

Pierogi z soczewicą – wersja podstawowa

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy;
  • 2 duże cebule;
  • 2 łyżki oleju;
  • 3 ząbki czosnku;
  • jajko na twardo;
  • sól i pieprz;
  • majeranek.

Przygotowanie:

Opłucz soczewicę w zimnej wodzie, a następnie sparz ją wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Ugotuj z przyprawami do uzyskania lepkiej masy – rozgnieć albo zmiksuj rozgotowaną soczewicę. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, po czym dodaj ją do soczewicy. Posiekaj czosnek i dodaj do masy, wkrój także jajko. Całość przypraw do smaku majerankiem.

Pierogi z soczewicą – mięsny dodatek

Składniki:

  • pół kilograma mięsa;
  • 300 g soczewicy;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 cebule;
  • sól i pieprz;
  • majeranek;
  • olej.

Przygotowanie:

Ugotuj mięso, a soczewice przygotuj podobnie, jak w poprzednim sposobie. Ugotowane mięso razem z soczewicą przepuść przez maszynkę, a do zmielonego farszu dodaj podsmażoną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Wyrabiaj farsz i przypraw na koniec solą, pieprzem i majerankiem.

Pierogi z soczewicą – z dodatkiem sera

Składniki:

  • 300 g soczewicy;
  • 300 g białego sera/twarogu;
  • 2 cebule;
  • 3 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Przepłucz soczewicę i namocz ją do spęcznienia. Następnie ugotuj do miękkości, a posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Ugotowaną soczewicę rozgnieć razem z serem, dodaj cebulę i czosnek. Całość dopraw do smaku.

Pierogi z soczewicą – grzybowy posmak

Składniki:

  • szklanka soczewicy;
  • garść suszonych grzybów;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz;
  • majeranek.

Przygotowanie:

Soczewicę przygotuj i ugotuj tak, jak zwykle. Namocz grzyby, a następnie podsmaż z cebulą i czosnkiem. Dodaj odsączoną soczewicę i chwilę podduś – dopraw przyprawami. Ostudź, rozdrobnij w blenderze i nadziewaj pierogi.

Młoda kapusta z boczkiem

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Tak wystroiła się na sesję zdjęciową. Trudno oderwać wzrok
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Kluczowy zabieg we wrześniu. "Płynne złoto" dla hortensji
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Egipska metoda zasypiania. "Odpłyniesz" błyskawicznie
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Do dziś go zaczepiają. Zawsze odpowiada jednym zdaniem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Pokazała dwa zdjęcia. Tak wyjaśniła różnice między owulacją a okresem
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Nielegalne na działce. Kary dochodzą do 5000 zł
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Zapytano ją o Ukraińców. "Przypomnijmy sobie, skąd się wzięliśmy"
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Masz w piwnicy? Tyle zapłacą za niego dzisiaj
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Nie podłączaj do listwy. Strażacy apelują
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Mąż Bem zmarł 6 tygodni po diagnozie. "Ja sobie z tym nie radzę"
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Skończył 51 lat. O jego związkach było głośno w show-biznesie
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony
Zmarł na raka. Leczenie kosztowało miliony