Pierogi z soczewicą. Jak przygotować niecodzienny farsz do pierogów?
Pierogi z soczewicą to doskonały pomysł na alternatywny dla polskiego dania. Sztandarowe nadzienie można zamienić na pyszny i zachwycający farsz z soczewicą, który na pewno przypadnie do gustu wielu smakoszom. Wariantów na pierogi z soczewicą jest naprawdę wiele, dlatego każdy znajdzie coś specjalnie dla siebie.
Jeśli znudziły Ci się klasyczne pierogi lub masz ochotę na małe eksperymenty w kuchni, postaw na pierogi z soczewicą. Do tego podstawowego składniku pasuje wiele innych dodatków, dlatego można śmiało zmieniać i dopasowywać przepis do własnego gustu. Jak przekształcać pierogi z soczewicą?
Pierogi z soczewicą – wersja podstawowa
Składniki:
- 200 g zielonej soczewicy;
- 2 duże cebule;
- 2 łyżki oleju;
- 3 ząbki czosnku;
- jajko na twardo;
- sól i pieprz;
- majeranek.
Przygotowanie:
Opłucz soczewicę w zimnej wodzie, a następnie sparz ją wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Ugotuj z przyprawami do uzyskania lepkiej masy – rozgnieć albo zmiksuj rozgotowaną soczewicę. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju, po czym dodaj ją do soczewicy. Posiekaj czosnek i dodaj do masy, wkrój także jajko. Całość przypraw do smaku majerankiem.
Pierogi z soczewicą – mięsny dodatek
Składniki:
- pół kilograma mięsa;
- 300 g soczewicy;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 cebule;
- sól i pieprz;
- majeranek;
- olej.
Przygotowanie:
Ugotuj mięso, a soczewice przygotuj podobnie, jak w poprzednim sposobie. Ugotowane mięso razem z soczewicą przepuść przez maszynkę, a do zmielonego farszu dodaj podsmażoną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Wyrabiaj farsz i przypraw na koniec solą, pieprzem i majerankiem.
Pierogi z soczewicą – z dodatkiem sera
Składniki:
- 300 g soczewicy;
- 300 g białego sera/twarogu;
- 2 cebule;
- 3 ząbki czosnku;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Przepłucz soczewicę i namocz ją do spęcznienia. Następnie ugotuj do miękkości, a posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Ugotowaną soczewicę rozgnieć razem z serem, dodaj cebulę i czosnek. Całość dopraw do smaku.
Pierogi z soczewicą – grzybowy posmak
Składniki:
- szklanka soczewicy;
- garść suszonych grzybów;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- sól i pieprz;
- majeranek.
Przygotowanie:
Soczewicę przygotuj i ugotuj tak, jak zwykle. Namocz grzyby, a następnie podsmaż z cebulą i czosnkiem. Dodaj odsączoną soczewicę i chwilę podduś – dopraw przyprawami. Ostudź, rozdrobnij w blenderze i nadziewaj pierogi.