Wlej pod pomidory. Sąsiedzi będą zazdrościć plonów
Jak poprawić kondycję pomidorów w ogrodzie? Istnieje darmowy sposób, który sprawi, że plony będą zdrowe i obfite. Bogactwo składników odżywczych, takich jak azot, fosfor i potas, zadziała na wzrost i owocowanie roślin.
Nawóz do pomidorów wcale nie musi być naładowany chemią ani kosztowny. Istnieje ekologiczny sposób, dzięki któremu odżywimy nasze warzywa, a jednocześnie nie wydamy na to ani grosza.
Gnojówka z pokrzyw to jeden z najpopularniejszych naturalnych nawozów stosowanych w ogrodnictwie. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wspomagają rozwój roślin, zwiększają plony i chronią przed chorobami. Zawarte w odżywce azot, fosfor i potas to kluczowe pierwiastki, które wpływają na wzrost liści, rozwój systemu korzeniowego oraz odporność roślin.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uprawa pomidorów na balkonie. Jak sprawić, aby były soczyste i smaczne
Jak przygotować gnojówkę z pokrzyw?
Przygotowanie gnojówki z pokrzyw jest proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Wystarczy zebrać kilogram młodych pokrzyw, które jeszcze nie zakwitły, i zalać je dziesięcioma litrami wody, najlepiej deszczówki. Całość należy odstawić w zacienione miejsce na dwa tygodnie, codziennie mieszając. Po tym czasie odżywka jest gotowa do użycia.
Jak używać nawozu? Przed podlaniem gnojówkę należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:10, aby uniknąć uszkodzenia roślin. Pomidory należy podlewać rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw raz na dwa tygodnie.
Innym sposobem na nawożenie pomidorów będzie też zastosowanie kurzego obornika. Jak to zrobić? Wystarczy umieścić niewielką ilość tego nawozu w każdym dołku, w którym chcemy zasadzić pomidory. Następnie przykrywamy obornik warstwą ziemi, a potem sadzimy roślinę. Nawóz dostarczy niezbędnych składników odżywczych, jak magnez, fosfor, potas, wapń oraz azot. Wspomagają one zdrowy wzrost oraz obfite owocowanie pomidorów.
Rośliny, które nie tolerują gnojówki z pokrzyw
Ważne, żeby pamiętać, że nie wszystkie rośliny dobrze reagują na gnojówkę z pokrzyw. Nawóz ten może uszkodzić wrzosy, azalie czy rododendrony.
Podobnie jest także z niektórymi warzywami wrażliwymi na nadmiar azotu. Należą do nich m. in. czosnek, cebula, groch, fasola, rzodkiewka, marchew, pietruszka korzeniowa czy szpinak.