FitnessPokrzywa dla zdrowia - poznaj właściwości pokrzywy

Pokrzywa dla zdrowia - poznaj właściwości pokrzywy

Pokrzywa dla zdrowia - poznaj właściwości pokrzywy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

29.08.2018 21:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pokrzywa to roślina, która często jest traktowana jako niepotrzebny chwast. Nic bardziej mylnego, ponieważ pokrzywa zwyczajna znana jest z właściwości leczniczych i bogactwa wartości odżywczych. Napary czy soki z herbaty od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Jakie niezwykłe właściwości posiada pokrzywa i kto skorzysta z jej suplementacji?

Kilka słów o pokrzywie

Pokrzywa jest rośliną, która występuje dziko w prawie wszystkich rejonach świata. Spotkać ją można w zaroślach, na polach, w lasach, sadach czy przy płotach i drogach. Często uznawana jest za chwast, który usuwany jest z ogródków, ponieważ wykazuje toksyczne działanie w kontakcie ze skórą człowieka. Włoski, które znajdują się na liściach pokrzywy mają właściwości kłująco-parzące, przez co wywołują na ludzkiej skórze objawy dermatozy i stanu zapalnego. Podrażniona skóra piecze i swędzi, ale takie oparzenie nie jest ani niebezpieczne, ani długotrwałe. Zwykle znika po kilku dniach, a złagodzić obrzęk mogą liście babki lancetowatej, mięty, szczawiu bądź szałwii. Młoda pokrzywa jest bogata w substancje, które oczyszczają organizm z toksyn, a także wzmacniają organizm i regulują przemianę materii.

Właściwości pokrzywy

Pokrzywa posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne, które zawdzięcza składnikom bioaktywnym zawartym w liściach i korzeniu. Składniki, które nadają pokrzywie niezwykłych mocy, to białka, witaminy A, C, E i K, antyoksydanty, a także takie pierwiastki, jak krzem, żelazo, magnez czy wapń. Pokrzywa jest również źródłem różnorodnych kwasów, histaminy, flawonoidów i steroli. Wśród właściwości leczniczych pokrzywy wymienia się wzmacnianie organizmu, działanie przeciwbólowe, antybakteryjne i przeciwzapalne.

Pokrzywa wspomaga walkę z alergią, w tym z katarem siennym. Wykazuje ona właściwości oczyszczające i moczopędne, dlatego picie naparów z pokrzywy poleca się osobom z chorobami nerek, takimi jak kamica nerkowa, zakażenie dróg moczowych czy stany zapalne pęcherza moczowego. Pokrzywa jest także wskazana dla osób, które chcą stracić nadmierne kilogramy. Pobudza ona wydzielanie soków żołądkowych, co reguluje procesy trawienne i wspomaga przyswajanie substancji odżywczych. Ponadto poprawia pracę jelit i zmniejsza opuchliznę poprzez usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Pokrzywa jest rośliną wykorzystywaną przy walce z anemią, osłabionymi włosami i paznokciami czy bakteryjnymi zmianami skórnymi.

Pokrzywa do picia - napar z pokrzywy

Najlepszym sposobem na przyswojenie zdrowotnych składników pokrzywy jest napar z tej rośliny. Napar z pokrzywy można stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Można pić go w postaci herbaty lub nakładać na osłabione włosy jako płukankę. Napar z pokrzywy można wykonać ze świeżych, a także z suszonych liści. Świeże liście pokrzywy należy zalać wrzącą wodą, a następnie odczekać około 10 minut. Tak przygotowany napar można odcedzić i pić raz dziennie. Aromat i smak herbatki można urozmaicić dodając na przykład imbir, kardamon czy goździki. Podobnie wykonuje się napar z suszonych liści pokrzywy, w tym że czas parzenia herbatki to około pięciu minut.

Pokrzywa do picia - sok z pokrzywy

Do przyrządzenia jednej szklanki soku z pokrzywy potrzeba około pół kilograma młodych liści. Liście pokrzywy trzeba dokładnie umyć, wysuszyć i zmiksować w sokowirówce. Tak uzyskany sok najlepiej przecedzić i trzymać w lodówce lub zamrażarce. Trwałość soku trzymanego w lodówce to około 2-3 dni. Jedną łyżkę soku z pokrzywy można pić codziennie przez dwa tygodnie. Po kilkudniowej przerwie, oczyszczającą kurację można powtórzyć.

Źródło artykułu:WP Kobieta