Popularne owoce i warzywa pomogą byłym palaczom. Nowe wyniki badań
Rzucanie palenia to jedno z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Nawet jeśli zerwiemy z nałogiem, długoletni wpływ nikotyny nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia. Nowe badania wskazują, że dieta bogata w pomidory i jabłka może pomóc w leczeniu uszkodzeń płuc u byłych palaczy. Naukowcy wskazują jednak, że liczy się jakość spożywanych produktów.
Dr Vanessa Garcia-Larsen wraz z grupą badaczy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health analizowała stan zdrowia byłych palaczy. W badaniu wzięły udział osoby, które od 10 lat nie sięgnęły po papierosa, a które wcześniej zmagały się z nałogiem. Szczegółowy kwestionariusz zawierał nie tylko wyniki spirometrii, ale również opis diety i spożywanych produktów spożywczych. Uwzględniono również takie czynniki jak wiek, wzrost, płeć, wskaźnik masy ciała, status społeczno-ekonomiczny, aktywność fizyczna i zużycie energii.
Okazało się, że u osób, które regularnie jadły pomidory oraz jabłka, zauważono poprawę funkcjonowania głównych dróg oddechowych, w szczególności płuc. Korzystne działanie wykazywały jednak świeże produkty - przetworzone owoce w ciastach czy musach albo pomidory suszone lub z puszki nie miały tak znacznego wpływu.
- Wniosek jest jednoznaczny. Byłym palaczom poleca się włączyć do jadłospisu te dwa produkty - wyjaśnia Dr Vanessa Garcia-Larsen. Dodając, że taka dieta może pomóc w leczeniu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP, ang. COPD). Ta jednostka chorobowa obecnie zajmuje 4. miejsce wśród przyczyn zgonów.
Według danych Ministerstwa Zdrowia około 9 milionów Polaków osób nałogowo pali papierosy, a blisko połowa z nich pali dłużej niż 20 lat. Wraz z dymem do płuc palacza trafia 40 silnych rakotwórczych substancji, m.in. aceton, amoniak, butan, chlorek winylu, ciała smołowate, cyjanowodór, kadm czy promieniotwórczy polon. Około 2 tysięcy osób umiera co roku w Polsce z powodu biernego palenia.