Patent na czystą patelnię. Posyp, a spalenizna odejdzie bez problemu

Poradzenie sobie z przypalonymi garnkami i patelniami może być wyzwaniem. Na szczęście, nie musisz ich szorować godzinami. Przedstawiamy sprytne triki, które pozwolą Ci przywrócić im dawny blask w zaledwie kilka minut.

Jak wyczyścić przypalone naczynia?
Jak wyczyścić przypalone naczynia?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Victoria Kotlyarchuk

24.09.2024 | aktual.: 24.09.2024 13:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie przypalił garnka czy patelni. Czasem wystarczy tylko na chwilę spuścić kuchenkę z oczu i problem gotowy. Jak uniknąć męczącego szorowania w celu pozbycia się spalenizny? Istnieją sprawdzone metody.

Nasyp do wnętrza naczynia i przetrzyj. Spalenizna zniknie

Wiele osób w pierwszej kolejności sięga po druciak, by usunąć zabrudzenia. Metalowa myjka skutecznie zdziera spaleniznę. Niestety, jej użycie może trwale zniszczyć powierzchnię naczyń. Zamiast tego drastycznego sposobu wypróbuj triki, które rozpuszczą czarny osad. Plusem jest to, że nie trzeba wydawać fortuny na silne detergenty. Wystarczą produkty z kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gruboziarnista sól, gąbka i płyn do mycia naczyń. Tyle wystarczy, by uratować garnki i patelnie. W pierwszej kolejności zagotuj wodę i wlej ją do przypalonego naczynia, pozostawiając na kilka minut, by przypalenia zmiękły. Wylej wodę, a na spód naczynia wsyp sól. Lekko wilgotną gąbkę pokryj płynem do naczyń i przetrzyj nią naczynie. Sól skutecznie rozpuści spaleniznę. Naczynie stanie się czyste bez uciążliwego szorowania.

Trwa głosowanie w plebiscycie #Wszechmocne. Kliknij w baner poniżej, by oddać głos na swoją Wszechmocną!

Wszechmocne
Wszechmocne © WP

Przypalony spód patelni? Jest na to patent

Patelnie, które często mają bezpośredni kontakt z ogniem, również ulegają przypaleniu. Zwykły płyn do naczyń czy mleczko czyszczące mogą okazać się nieskuteczne. Aby przywrócić patelnię do stanu niemalże nowego, posyp ją solą i sodą oczyszczoną, przykrywając wszelkie zabrudzenia. Następnie dodaj odrobinę płynu do naczyń i delikatnie wymieszaj wszystko gąbką, starannie pokrywając spód patelni.

Przykryj całość zwilżonym octem ręcznikiem papierowym. Poczekaj 15 minut, usuń papier i przetrzyj patelnię. Powinna lśnić czystością. Ta metoda sprawdzi się również przy czyszczeniu garnków czy wnętrza piekarnika.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (6)