Prawdziwa poezja. Marynata do kurczaka idealna na majówkowego grilla

Prawdziwa poezja. Marynata do kurczaka idealna na majówkowego grilla

Przygotuj najlepszą marynatę do szaszłyków z kurczaka
Przygotuj najlepszą marynatę do szaszłyków z kurczaka
Źródło zdjęć: © Pixabay | gorartser
26.04.2023 21:22, aktualizacja: 26.04.2023 21:55

Chcesz zaskoczyć gości na majówkę nową odsłoną szaszłyków? Biegnij do sklepu po kilka składników. Tak przyrządzisz kurczaka w nowej odsłonie. Cały sekret tkwi w marynacie.

Podczas długiego weekendu niezaprzeczalnie jedną z wielkich przyjemności jest zajadanie się ulubionymi potrawami. Jak wnieść do standardowego grilla powiew nowości? Koniecznie wypróbuj poniższą marynatę do kurczaka - zupełnie odmienia smak tradycyjnie przygotowywanych na grillu szaszłyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nigdy nie były lepsze. Prosta marynata wydobywa esencję smaku

Sekretem marynaty do kurczaka, która podbije smak mięsa, jest jedna przyprawa. W połączeniu z kolejnymi składnikami tworzy niepowtarzalny aromat. Jak przygotować najlepszą, nieco orientalną marynatę do kurczaka?

Składniki:

  • filet z kurczaka;
  • dwie łyżki naturalnego jogurtu;
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku;
  • pół łyżeczki słodkiej papryki;
  • łyżeczka curry;
  • po szczypcie pieprzu i soli;
  • na sos: cztery łyżki jogurtu naturalnego, jeden posiekany ząbek czosnku, łyżeczka sproszkowanego czosnku niedźwiedziego, odrobina soli.

Przygotowanie:

Najpierw umyj mięso pod bieżącą wodą i pokrój je w kostkę. Umieść kurczaka w misce, następnie dodaj do niej jogurt i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Kolejnym krokiem jest przykrycie miski talerzykiem i wstawienie jej do lodówki na co najmniej cztery godziny. Najlepiej jeśli mięso spędzi w marynacie całą noc.

Po opłynięciu wyznaczonego czasu wyjmujemy kurczaka z lodówki na co najmniej pół godziny przed wrzuceniem mięsa na ruszt grilla. Zanim zabierzesz się za nadziewanie szaszłyków, namocz drewniane patyczki w wodzie. Dzięki temu zabiegowi nie będą się przypalać. Następnie nadziej na każdy drewniany patyk po kilka kawałków zamarynowanego kurczaka. Smaż przez kilka minut z każdej strony - mięso powinno przybrać złoty kolor.

W międzyczasie wymieszaj podane składniki na sos. Kurczaka podawaj razem z ulubionymi warzywami.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także