LudzieWstrzyknij w kiełbasę przed grillem. Lepszej nie jadłeś

Wstrzyknij w kiełbasę przed grillem. Lepszej nie jadłeś

Podczas majówki to właśnie dania z grilla stanowią główny punkt spotkań i wspólnych biesiad. W jaki sposób przyrządzić kiełbasę, aby goście zachwycali się jej smakiem? Jedna sztuczka zmieni wszystko.

Jak przyrządzić idealną kiełbasę z grilla?
Jak przyrządzić idealną kiełbasę z grilla?
Źródło zdjęć: © Pixabay | Tabble

Kiełbasy, warzywa, szaszłyki, sałatki... Tak w skrócie wygląda majówkowe menu w wielu domach. Pierwsze cieplejsze dni i wieczory to doskonały moment na wspólnego grilla. W jaki sposób przygotować kiełbasę, aby była jak najlepsza i najbardziej aromatyczna? Oto sekret idealnie przyrządzonej królowej grillów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. Przepis na idealną kiełbasę z grilla jest banalny

Uważaj w sklepie

Pierwsze, co musimy zrobić, zanim jeszcze kupimy kiełbasę, to zwrócenie uwagi na skład mięsa. Jeżeli chcemy gościom zaserwować pyszną potrawę, postawmy na sprawdzone sklepy i marki; eksperymenty pozostawmy sobie na inną okazję. Wybierajmy również te sztuki, które zawierają wystarczająco tłuste mięso. Przyjmuje się zasadę, że im tłuściej - tym lepiej.

Nie zapomnij o przyprawach

Kiedy już zabieramy się za przygotowanie kiełbasy na grilla, nie zapomnijmy o właściwych przyprawach. Idealnie sprawdzi się w tym przypadku majeranek, który doprawi mięso, wydobywając z niego właściwy aromat. Dobrym wyborem są również zioła prowansalskie oraz sklepowe mieszanki "na grilla". Sekretem idealnej kiełbasy jest czosnek - przed umieszczeniem mięsa na grillu, potrzyjmy je tą przyprawą. Najlepiej jeśli użyjemy do tego świeżo startego produktu.

Wypróbuj sztuczkę ze strzykawką

Brzmi tajemniczo? Strzykawkę napełniamy octem jabłkowym, który następnie wstrzykujemy w kiełbasę. Efektem będzie soczyste w środku, nawet po ugrillowaniu, mięso.

Prawidłowe nacięcie

Odpowiednie nacięcie kiełbasy również wiele zmienia. Jeżeli wybieramy mniejsze, cieńsze kiełbaski, nacinamy je nożem po skosie, zachowując 2 cm odstępu pomiędzy kolejnymi nacięciami. Zaś grubsze kiełbaski, natnijmy we wzór szachownicy. Pamiętajmy jednak, aby nacięcia nie były zbyt głębokie.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
majówkakiełbasakuchnia

Wybrane dla Ciebie