Wstrzyknij w kiełbasę przed grillem. Lepszej nie jadłeś
Podczas majówki to właśnie dania z grilla stanowią główny punkt spotkań i wspólnych biesiad. W jaki sposób przyrządzić kiełbasę, aby goście zachwycali się jej smakiem? Jedna sztuczka zmieni wszystko.
26.04.2023 17:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kiełbasy, warzywa, szaszłyki, sałatki... Tak w skrócie wygląda majówkowe menu w wielu domach. Pierwsze cieplejsze dni i wieczory to doskonały moment na wspólnego grilla. W jaki sposób przygotować kiełbasę, aby była jak najlepsza i najbardziej aromatyczna? Oto sekret idealnie przyrządzonej królowej grillów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej. Przepis na idealną kiełbasę z grilla jest banalny
Uważaj w sklepie
Pierwsze, co musimy zrobić, zanim jeszcze kupimy kiełbasę, to zwrócenie uwagi na skład mięsa. Jeżeli chcemy gościom zaserwować pyszną potrawę, postawmy na sprawdzone sklepy i marki; eksperymenty pozostawmy sobie na inną okazję. Wybierajmy również te sztuki, które zawierają wystarczająco tłuste mięso. Przyjmuje się zasadę, że im tłuściej - tym lepiej.
Nie zapomnij o przyprawach
Kiedy już zabieramy się za przygotowanie kiełbasy na grilla, nie zapomnijmy o właściwych przyprawach. Idealnie sprawdzi się w tym przypadku majeranek, który doprawi mięso, wydobywając z niego właściwy aromat. Dobrym wyborem są również zioła prowansalskie oraz sklepowe mieszanki "na grilla". Sekretem idealnej kiełbasy jest czosnek - przed umieszczeniem mięsa na grillu, potrzyjmy je tą przyprawą. Najlepiej jeśli użyjemy do tego świeżo startego produktu.
Wypróbuj sztuczkę ze strzykawką
Brzmi tajemniczo? Strzykawkę napełniamy octem jabłkowym, który następnie wstrzykujemy w kiełbasę. Efektem będzie soczyste w środku, nawet po ugrillowaniu, mięso.
Prawidłowe nacięcie
Odpowiednie nacięcie kiełbasy również wiele zmienia. Jeżeli wybieramy mniejsze, cieńsze kiełbaski, nacinamy je nożem po skosie, zachowując 2 cm odstępu pomiędzy kolejnymi nacięciami. Zaś grubsze kiełbaski, natnijmy we wzór szachownicy. Pamiętajmy jednak, aby nacięcia nie były zbyt głębokie.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl