FitnessProdukty, które najlepiej przyspieszają metabolizm

Produkty, które najlepiej przyspieszają metabolizm

Produkty, które najlepiej przyspieszają metabolizm

Zmiana sposobu odżywiania może być trudna i frustrująca. Zwłaszcza, jeśli nie jesteś pewna, które pokarmy przyspieszają metabolizm. Skorzystaj z naszych podpowiedzi i włącz do diety te produkty.

Skorzystaj z naszych podpowiedzi i włącz do diety produkty, które przyspieszają metabolizm.

Postaw na grejpfruty. Obniżają poziom insuliny, co chroni organizm przed gromadzeniem zapasów cukru w postaci tkanki tłuszczowej. Niższe stężenie insuliny pozwala również ograniczyć apetyt. Grejpfrut jest także bogaty w błonnik i ma niewiele kalorii (połowa owocu zawiera ok. 50 kcal). Jest również jednym z najbardziej znanych produktów należących do grupy ujemnych kalorii. Co to znaczy? Do jego strawienia potrzeba więcej kalorii, niż on sam dostarczył.

Najlepsze efekty daje jedzenie świeżych owoców lub picie wyciśniętego soku, oczywiście bez żadnych dodatków.

Tekst: Agnieszka Majewska/(am)/(kg), kobieta.wp.pl

1 / 6

Rośliny strączkowe

Obraz
© 123RF

Strączki znajdują się w czołówce produktów przyspieszających metabolizm ze względu na dużą zawartość białka. A to ono właśnie wymaga od organizmu najwięcej wysiłku podczas trawienia.

To jednak nie wszystko. Białko to podstawowy budulec mięśni.

W 100 g soczewicy jest aż 25 proc. białka, w grochu 23 g, w fasoli 21-23 g, a w ciecierzycy 20 g.

2 / 6

Jabłka

Obraz
© 123RF

Chcąc podkręcić metabolizm powinno się ograniczyć spożycie owoców. Większość z nich zawiera bowiem dużo cukrów prostych, które powodują skok insuliny we krwi, a tym samym wzmagają głód.

Warto brać pod uwagę ich kaloryczność i zawartość błonnika, zwłaszcza tego rozpuszczalnego w wodzie, czyli pektyn.
Ich bogatym źródłem są m.in. jabłka (jeden owoc ma tylko 35-40 kcal). Pektyny ułatwiają trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Zmniejszają także ilość tłuszczu wchłanianego przez komórki.

3 / 6

Produkty pełnoziarniste

Obraz
© 123RF

Ziarno uważane jest za "pełne", gdy składa się z trzech części: łuski, bielma i zarodka. Tylko w takiej formie zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, żelazo, magnez, a także przeciwutleniacze oraz błonnik. Składnik ten przyspiesza metabolizm, usprawnia pracę jelit, nasila usuwanie złogów jelitowych przeciwdziałając zaparciom i zapobiega uczuciu głodu.

Na liście produktów obecnych w codziennej diecie powinny się więc znaleźć: pieczywo z mąki pełnoziarnistej, brązowy ryż, ciemny makaron, otręby, płatki owsiane.

4 / 6

Zielona herbata

Obraz
© 123RF

Zamiana słodzonej kawy i innych ciepłych napojów na zieloną herbatę może przynieść naprawdę wiele korzyści. Po pierwsze i najważniejsze, zielona wersja naparu pomaga przyspieszyć metabolizm nawet o 4 proc. w ciągu doby.

Kolejną zaletą napoju jest zawarta w nim teina. Po wypiciu naparu delikatnie wzrasta tętno, podnosi się także ciśnienie krwi powodując, że serce pracuje na zwiększonych obrotach. To wszystko może przyczynić się do szybszego spalania kalorii.

Zielona herbata znana jest również ze swoich właściwości zmniejszających apetyt. Warunkiem jest jednak picie dobrych mieszanek herbat o całych listkach, a nie w wersji ekspresowej.

5 / 6

Ryby

Obraz
© 123RF

Ryby są bardzo dobrym źródłem białka (tuńczyk - 23 proc., makrela i łosoś - 20 proc., dorsz - 17 proc.), które przyspiesza spalanie tłuszczu. Warto je jeść także z innego powodu. Zawierają leptynę - hormon odpowiadający za przesłanie sygnału do mózgu o tym, że jesteś najedzony.

Potwierdziły to wyniki badań prowadzonych przez naukowców z amerykańskiej Mayo Clinic. Badali oni dwie grupy ludzi. Jedni z nich jedli ryby regularnie, drudzy robili to bardzo rzadko lub w ogóle.

Okazało się, że u tych pierwszych poziom leptyny był prawie 5 razy niższy niż w drugiej grupie.

6 / 6

Na plantacji zielonej herbaty w Chinach

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)