Prosty trik Mai Popielarskiej na wykorzystanie cebulek kwiatów

Prosty trik Mai Popielarskiej na wykorzystanie cebulek kwiatów

Rośliny doniczkowe
Rośliny doniczkowe
Źródło zdjęć: © Getty Images
oprac. KSA
12.03.2021 10:55

Maja Popielarska to niekwestionowana ekspertka od kwiatów i pielęgnacji ogródka. Jej sposób na wykorzystanie wiosennych roślin cebulowych jest genialnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy starają się żyć zgodnie z zasadą zero waste.

Początek wiosny to czas, gdy z wytęsknieniem oczekujemy słonecznych dni i częściej niż zazwyczaj kupujemy kwiaty, które dają namiastkę ogrodu pełnego kolorowych roślin.

Tulipany, krokusy i narcyzy w doniczkach pięknie przystrajają mieszkania, ale jednocześnie wymagają od nas pewnej pracy. Aby mogły długo cieszyć oko, najlepiej jest przetrzymywać je w temperaturze 15 stopni Celsjusza, lub chociaż przenosić na noc w chłodne miejsce.

Drugie życie kwiatów

Jednak nieuniknione jest, że nawet wypielęgnowany kwiat w końcu zacznie obumierać. I tutaj z pomocą przychodzi Maja Popielarska, która radzi, aby w pierwszej kolejności usunąć kwiat rośliny, a liście zostawić i czekać aż zżółkną i uschną. W tym czasie ziemia powinna być delikatnie wilgotna. Tak przygotowaną cebulkę można swobodnie wsadzi do ziemi w donicach na balkonie lub w ogrodzie i cieszyć się podglądaniem, jak ponownie zabiera się do życia.

Maja Popielarska przypomina, że można również oczyścić cebulkę z ziemi i schować ją do pudełeczka odłożonego w zaciemnionym miejscu. Roślina spokojnie przeczeka całe lato, a jesienią będziemy mogli posadzić ją w ogrodzie. To właśnie ta pora roku jest najbardziej odpowiednia do sadzenia cebulek.

Maja Popielarska to polska dziennikarka i absolwentka architektury krajobrazu, która od lat dzieli się z Polakami swoim zamiłowaniem do roślin. Od 2004 roku prowadzi swój własny magazyn poradnikowy, dotyczący pielęgnacji roślin i projektowania ogrodów, działek pt. "Maja w ogrodzie", obecnie pod nazwą "Nowa Maja w ogrodzie" jest nadawany w HGTV.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także