"Wgryzają" się w deskę do krojenia. Przejedź żelazkiem, nim będzie za późno
Deska do krojenia to kuchenny niezbędnik, z którego korzystamy na co dzień. Jak ją odświeżyć, by służyła nam przez kolejne lata?
22.11.2024 | aktual.: 22.11.2024 18:47
Kroimy na niej warzywa, owoce, mięso czy ryby. Na jej powierzchni często gromadzą się drobnoustroje, dlatego ważne jest, aby zadbać o jej prawidłową pielęgnację. Trik z żelazkiem powinien znać każdy.
Jak pielęgnować drewnianą deskę do krojenia?
Deska do krojenia wykonana z drewna ma wiele zalet. Aby nam służyła długie lata, trzeba zadbać o jej prawidłową pielęgnację - zwłaszcza że przygotowujemy na niej wilgotne produkty, których intensywne zapachy mogą "wgryźć się" w drewno.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Myjmy więc ją dokładnie pod bieżącą wodą przy wykorzystaniu łagodnego środka oraz gąbki o szorstkiej strukturze. Jeżeli na powierzchni drewnianej deski pojawiły się wyjątkowo silne zabrudzenia, potraktujmy je specjalnym mleczkiem do czyszczenia, równomiernie rozprowadzonym po powierzchni deski.
Jeżeli natomiast kroiliśmy na desce surowe mięso, wyparzmy ją, polewając wrzącą wodą. Następnie osuszajmy szmatką, ale nie chowajmy do szafki czy szuflady aż do wyschnięcia. Możemy też się pokusić o trik z żelazkiem, które nastawiamy na średnią temperaturę i włączamy funkcję pary.
Kładziemy deskę na blacie, a następnie "prasujemy" ją żelazkiem, przejeżdżając po powierzchni kilka razy z obu stron. Co daje ten zabieg? Drewniana deska do krojenia stanie się gładsza i zostanie w ten sposób zdezynfekowana. Pamiętajmy jedynie, że trik można stosować jedynie na drewnianym akcesorium. Takiego zabiegu nie przeprowadzamy też częściej niż raz w miesiącu.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl