Dziś jest zapomniana. Szkoda, bo opóźnia procesy starzenia

W PRL-u chałwa była rarytasem. Zajadało się nią chyba każde dziecko, a jej słodki i specyficzny smak wielu pamięta do dziś. Nie każdy wie, że chałwa to zdrowa przekąska, która choć jest kaloryczna, ma dużo białka, magnezu, wapnia i żelaza. Dzięki zawartości antyoksydantów może przyczyniać się do poprawy stanu skóry i opóźniania procesów starzenia.

Chałwa słonecznikowaChałwa słonecznikowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chałwa jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, głównie dzięki zawartości sezamu, z którego jest wytwarzana. Jest świetnym źródłem białka oraz różnych minerałów takich jak magnez, wapń i żelazo. Dzięki zawartości antyoksydantów może przyczyniać się do poprawy stanu skóry i opóźniania procesów starzenia. Jednak ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość cukru, chałwę należy spożywać z umiarem. Ale też ze smakiem!

Chałwa kaloryczna, ale zdrowa

Chałwa jest dość kaloryczna, zawiera około 500-600 kalorii na 100 gramów produktu. Konkretna wartość energetyczna może różnić się w zależności od rodzaju chałwy i dodatków, takich jak orzechy czy kakao. Pomimo wysokiej kaloryczności, dostarcza nam składników, więc na pewno nie można z niej rezygnować w diecie.

Jak robi się chałwę?

Chałwa jest tradycyjnie wytwarzana głównie z mielonych nasion sezamu, do których dodaje się cukier lub miód, co tworzy słodką, kruchą masę. Wiele osób mówi, że chaława to "ulepek" i faktycznie tak może być opisywana. Często wzbogaca się ją dodatkowymi składnikami, takimi jak orzechy, kakao, wanilia czy inne aromaty, które nadają jej charakterystyczny smak i zapach. W niektórych wariantach może występować także pasta z ciecierzycy lub słonecznika.

Proces produkcji chałwy obejmuje kilka kluczowych etapów. Rozpoczyna się od zmielenia nasion sezamu na gładką pastę, do której następnie dodaje się cukier lub miód oraz inne składniki, takie jak orzechy czy kakao, w zależności od przepisu. Mieszanka jest potem gotowana aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, po czym jest wylewana do form, aby stężała. Po stężeniu chałwa jest krojona na kawałki i pakowana. Chałwę można w łatwy sposób przygotować w domu. Wtedy na pewno będzie jeszcze smaczniejsza.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Materiały WP
Materiały WP © Materiały własne
Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Są razem od ponad dwudziestu lat. Tak wyglądają ich córki
Są razem od ponad dwudziestu lat. Tak wyglądają ich córki