Dziś jest zapomniana. Szkoda, bo opóźnia procesy starzenia

W PRL-u chałwa była rarytasem. Zajadało się nią chyba każde dziecko, a jej słodki i specyficzny smak wielu pamięta do dziś. Nie każdy wie, że chałwa to zdrowa przekąska, która choć jest kaloryczna, ma dużo białka, magnezu, wapnia i żelaza. Dzięki zawartości antyoksydantów może przyczyniać się do poprawy stanu skóry i opóźniania procesów starzenia.

Chałwa słonecznikowaChałwa słonecznikowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chałwa jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, głównie dzięki zawartości sezamu, z którego jest wytwarzana. Jest świetnym źródłem białka oraz różnych minerałów takich jak magnez, wapń i żelazo. Dzięki zawartości antyoksydantów może przyczyniać się do poprawy stanu skóry i opóźniania procesów starzenia. Jednak ze względu na wysoką kaloryczność i zawartość cukru, chałwę należy spożywać z umiarem. Ale też ze smakiem!

Chałwa kaloryczna, ale zdrowa

Chałwa jest dość kaloryczna, zawiera około 500-600 kalorii na 100 gramów produktu. Konkretna wartość energetyczna może różnić się w zależności od rodzaju chałwy i dodatków, takich jak orzechy czy kakao. Pomimo wysokiej kaloryczności, dostarcza nam składników, więc na pewno nie można z niej rezygnować w diecie.

Jak robi się chałwę?

Chałwa jest tradycyjnie wytwarzana głównie z mielonych nasion sezamu, do których dodaje się cukier lub miód, co tworzy słodką, kruchą masę. Wiele osób mówi, że chaława to "ulepek" i faktycznie tak może być opisywana. Często wzbogaca się ją dodatkowymi składnikami, takimi jak orzechy, kakao, wanilia czy inne aromaty, które nadają jej charakterystyczny smak i zapach. W niektórych wariantach może występować także pasta z ciecierzycy lub słonecznika.

Proces produkcji chałwy obejmuje kilka kluczowych etapów. Rozpoczyna się od zmielenia nasion sezamu na gładką pastę, do której następnie dodaje się cukier lub miód oraz inne składniki, takie jak orzechy czy kakao, w zależności od przepisu. Mieszanka jest potem gotowana aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, po czym jest wylewana do form, aby stężała. Po stężeniu chałwa jest krojona na kawałki i pakowana. Chałwę można w łatwy sposób przygotować w domu. Wtedy na pewno będzie jeszcze smaczniejsza.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Materiały WP
Materiały WP © Materiały własne
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig
Wydaje ten dźwięk. Jeśli słyszysz, musisz zadziałać natychmiast
Wydaje ten dźwięk. Jeśli słyszysz, musisz zadziałać natychmiast
Nie dają jej przejść na ulicy. Wiesława z "Sanatorium" zdradziła powód
Nie dają jej przejść na ulicy. Wiesława z "Sanatorium" zdradziła powód
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? Przepisy są jasne
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? Przepisy są jasne
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
"Jesteśmy wybrańcami losu". Bez ogródek mówi o zarobkach aktorów
"Jesteśmy wybrańcami losu". Bez ogródek mówi o zarobkach aktorów
Ma wznowę raka. Żona zabrała głos
Ma wznowę raka. Żona zabrała głos
Usuń z doniczki. Wielu właścicieli popełnia duży błąd
Usuń z doniczki. Wielu właścicieli popełnia duży błąd