Pyszna kawa, która nie zakwasza organizmu – teraz pij ile chcesz
Nieodpowiednie odżywianie, brak ruchu, stres i uzależnienie od kawy – to główne czynniki powodujące zakwaszenie organizmu. To z kolei sprzyja wytwarzaniu toksyn, które powodują niedotlenienie komórek. W takim środowisku bardzo dobrze rozwijają się m.in. komórki rakowe. Niektóre z tych czynników możemy zastąpić zdrowymi odpowiednikami. Zacznijmy od kawy.
Nieodpowiednie odżywianie, brak ruchu, stres i uzależnienie od kawy – to główne czynniki powodujące zakwaszenie organizmu. To z kolei sprzyja wytwarzaniu toksyn, które powodują niedotlenienie komórek. W takim środowisku bardzo dobrze rozwijają się m.in. komórki rakowe. Niektóre z tych czynników możemy zastąpić zdrowymi odpowiednikami. Zacznijmy od kawy.
Nasz organizm to nieustannie pracujący mechanizm. Każdy posiłek czy napój dostarcza mu substancje kwaśne i zasadowe. Dodatkowo wysiłek lub stres prowadzą do ciągłej zmiany proporcji między tymi czynnikami. Utrzymanie równowagi w tej kwestii jest więc dużym wyzwaniem. Niestety w dzisiejszych czasach mało uwagi przywiązujemy do tego co i w jaki sposób jemy, a pożywienie w postaci fast foodów oraz wszechobecna kawa, to główne powody zakwaszenia organizmu i pierwszych kłopotów chorobowych.
Czym skutkuje zakwaszenie?
Kwasy to nic innego, jak produkt uboczny rozkładu białek i węglowodanów. Organizm usuwa je kilkutorowo. Głównym organem, który odpowiada za jego oczyszczanie z kwasów jest wątroba. Jednak przy złych nawykach żywieniowych, spożywaniu nadmiernej ilości alkoholu i kawy, a także paleniu papierosów, proces ten jest niezwykle utrudniony. Jeżeli organizm znajduje się w przewlekłym stanie zakwaszenia, może dojść do wyczerpania rezerw buforów – substancji zasadowych, a ich niedobór prowadzi do problemów zdrowotnych.
Zakwaszenie organizmu powoduje wytwarzanie toksyn, a to skutkuje niedotlenieniem komórek. W takim środowisku bardzo dobrze rozwijają się z kolei komórki rakowe. Zakwaszeniu sprzyja także niedobór tlenu oraz stres. Stłumione emocje i lęki sprawiają, że nasz oddech staje się płytki, co wpływa na to, że wątroba i płuca nie są w stanie wydalić odpowiednich ilości kwasów. Należy pamiętać, że zakwaszony organizm to zmęczony człowiek.
Łyk zdrowia na dzień dobry
Czy możliwy jest poranek bez kubka kawy? Po ten znany od pokoleń napój, który silnie zakwasza organizm, sięgamy nawet kilka razy dziennie. Doktorzy nauk medycznych Karl Otto i Ludwig Manfred Jacob, założyciele firmy Dr. Jacob’s Medical, stworzyli kawy Chi-Cafe, cieszące się ogromną popularnością w Niemczech. Kawy te, w odróżnieniu od zwykłych, łączą w sobie przyjemność z picia i pozytywny wpływ na zdrowie. – Każda z kaw Chi-Cafe jest bogata w magnez oraz błonnik, który tworzy w żołądku i jelitach cienką powłokę ochronną zawierającą wartościowe minerały: magnez i wapń. Dodatkowo polifenole z granatu korzystnie wpływają na serce i układ krążenia oraz hamują procesy starzenia – informuje Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland.
Jedna filiżanka Chi-Cafe ma tyle minerałów zasadowych co 100 g warzyw (wg wartości PRAL). Dlatego te kawy pomagają utrzymać naturalny balans kwasowo-zasadowy i nie zakwaszają organizmu. Ich korzystny wpływ na gospodarkę mineralną organizmu można sprawdzić samemu, za pomocą papierków lakmusowych. Wystarczy zbadać nimi pH moczu po zwykłej kawie i po Chi-Cafe, by przekonać się o różnicy w zakwaszaniu. – Kawa ma jednak też pobudzać dlatego, Chi-Cafe zawiera ekstrakt z guarany działający pobudzająco i korzystnie wpływający na koncentrację – dodaje Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland.
Dzięki Chi-Cafe, jedno z naszych największych przyzwyczajeń, staje się złotym środkiem równowagi, w którym przyjemność łączy się ze zdrowiem. Kawosze mogą teraz delektować się doskonałym smakiem kawy Chi-Cafe, która poza łagodnym, ale długotrwałym pobudzeniem, sprzyja witalności, służy koncentracji, korzystnie wpływa na serce, układ nerwowy i kostny.