Ramsay wśród autorów najgorszych książek kucharskich roku

W USA ogłoszono listę najgorszych książek kucharskich roku. Ranking powstał dzięki amerykańskiemu Komitetowi Lekarzy na rzecz Medycy Odpowiedzialnej. Książka słynnego brytyjskiego szefa kuchni, „Gordon Ramsay's World Kitchen: Recipes from the F-Word”, otrzymała druzgoczącą recenzję i nazwana została „przepisem na katastrofę”.

Obraz
Źródło zdjęć: © Eastnews

W USA ogłoszono listę najgorszych książek kucharskich roku. Ranking powstał dzięki amerykańskiemu Komitetowi Lekarzy na rzecz Medycy Odpowiedzialnej. Książka słynnego brytyjskiego szefa kuchni, „Gordon Ramsay's World Kitchen: Recipes from the F-Word”, otrzymała druzgoczącą recenzję i nazwana została „przepisem na katastrofę”. A wszystko to z powodu propozycji potraw, które mogą doprowadzić nasz organizm do destrukcji.

Jego brytyjskie casserole z bażanta przyrządzane z dwóch ptaków, wędzonego boczku i warstw masła uznano za świetny sposób na zapchanie arterii. Ciekawe jak na taką ocenę zareagował znany z ostrego języka Ramsay...

Komitet umieścił na liście również książkę piosenkarki Trishy Yearwood „Home Cooking”, którą określono mianem „przeładowanej tłuszczem i cholesterolem”. Jedna z najgorzej ocenianych potraw z jej poradnika wymaga następujących składników: ośmiu dużych jajek, boczku, kiełbasek, tortellini z serem, sera cheddar, smażonych ziemniaków i masła. Można przybrać na wadze od samego czytania...

Oberwało się także gwieździe Food Network, Inie Garten i jej książce „Barefoot Contessa: How Easy is That?”. Garten ochrzczono „morderczynią warzyw”. Jak określili członkowie komitetu: „W swojej nowej książce autorka uzbraja proste, zdrowe warzywa w niezwykle tłuste mięso i nabiał”.

Z kolei kucharski poradnik wydany w ramach promocji programu „Top Chef”, „How to Cook Like a Top Chef”, zawiera „zabójczy” przepis na Laurine's Bacon Donuts, czyli pączki z bekonem serwowane z sosami z czekolady i... piwa. Naturalnie, krytycy z Komitetu nie zostawili na tej publikacji suchej nitki.

Susan Levin, odpowiedzialna w organizacji za dział dietetyki, powiedziała: - Oczywiście nasze kubki smakowe polubią coś co zawiera tony tłuszczu, masła i cukru. I wszystkie te książki kucharskie używają tych składników. Ale dla mnie to oszustwo.

Źródło: "Daily Mail"

Wybrane dla Ciebie

Witasz się tak z obcym psem? To powszechny błąd
Witasz się tak z obcym psem? To powszechny błąd
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Odesłany z sali operacyjnej". Miał przejść ryzykowny zabieg
"Zrobiłem coś strasznie złego". To nagranie złamało mu karierę
"Zrobiłem coś strasznie złego". To nagranie złamało mu karierę
Mówi o medycynie estetycznej. Z takich zabiegów korzysta
Mówi o medycynie estetycznej. Z takich zabiegów korzysta
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Zaśniesz ekspresowo. Naukowcy znaleźli sposób
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
Nie używaj po terminie. Wiele osób nie ma pojęcia
W Polsce są niedoceniane. We Francji się nimi zajadają
W Polsce są niedoceniane. We Francji się nimi zajadają
Ile powinien spać kot? Takie zachowanie to sygnał alarmowy
Ile powinien spać kot? Takie zachowanie to sygnał alarmowy
Tajemnicze oznaczenia w Lidlu. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze
Tajemnicze oznaczenia w Lidlu. Dzięki nim zaoszczędzisz pieniądze
Spodziewają się dziecka. Pokazała brzuch
Spodziewają się dziecka. Pokazała brzuch
Komfortowa jesień. Z tymi bestsellerami nie mogę się rozstać
Komfortowa jesień. Z tymi bestsellerami nie mogę się rozstać
Polacy kochali to imię. W tym roku nadano je tylko 2 razy
Polacy kochali to imię. W tym roku nadano je tylko 2 razy