FitnessRecepty na długowieczność

Recepty na długowieczność

Recepty na długowieczność

03.01.2006 10:31, aktual.: 28.05.2010 11:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Początek nowego roku to doskonała okazja, by podjąć postanowienia, dzięki którym będziesz żyć zdrowiej. Warto!

Dotąd przekonywano nas, że o długości naszego życia decydują geny. Teorię "genową” potwierdzają mieszkańcy włoskiej Sardynii, zwanej oazą długowieczności (ludzie często żyją tu ponad sto lat). Z badań wynika, że występuje u nich charakterystyczna mieszanka genów, sprzyjających długiemu życiu. Innego zdania są reprezentanci medycyny antyaging (z ang. przeciw starzeniu się), popularnej w USA i Europie Zachodniej. Ich zdaniem, liczne dowody wskazują, że największy wpływ na długość życia ma dieta. Gdzie żyją najdłużej? *Światowymi rekordzistami są *Japończycy – żyją średnio 85 lat. Naukowcy przez lata obserwowali mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, znanej z dużej liczby stulatków. W ich diecie przeważają ryby i soja. Przed laty niektórzy mieszkańcy wyspy wyemigrowali do Ameryki Południowej. Zmieniła się ich dieta – zaczęli jeść więcej mięsa. Efekt? Umierali o 17 lat wcześniej niż ich krewni pozostali na wyspie!
Do długowiecznych narodów zaliczają się też Australijczycy. W czym tkwi ich tajemnica? W diecie, obfitującej w ciemny ryż i sałatki z surowych warzyw, ale nie tylko. Panuje tam kult ruchu, w którym wychowuje się dzieci od najmłodszych lat. Nawet ludzie starsi ćwiczą, jeżdżą na rowerze, podróżują.
Z badań amerykańskich wynika, że najdłużej żyjącymi ludźmi są w USA adwentyści dnia siódmego, mieszkający w Kalifornii (wielu z nich dożywa setki). Zawdzięczają to częstym postom i niepaleniu. Do długowiecznych narodów należą też Grecy i Hiszpanie. I u nich dieta jest decydująca. Jedzą mało mięsa, dużo warzyw, ryb i owoców morza, popijając zdrowe dania czerwonym winem.
*Wśród Europejczyków ciekawy jest też tzw. fiński fenomen. Na początku lat 70. mieszkańcy Finlandii żyli najkrócej w Europie. Media i politycy przekonywali Finów do zmiany diety i niepalenia. Efekty są zaskakujące: Finowie żyją o 7 lat dłużej! *A jak jest u nas? Daleko nam jeszcze do długowiecznych, ale średnia życia wydłuża się z każdym rokiem – w 1990 r. przeciętny Polak żył 77 lat, w 2004 – 78,8.

Dieta i co jeszcze? *Zdrowe jedzenie jest najważniejsze, ale liczą się też inne przyzwyczajenia. Oto, co także odgrywa dużą rolę.
*
Ruch.
Wszystko, co robisz, możesz robić bardziej aktywnie, np. zamiast umawiać się z koleżanką w kawiarni, idźcie na spacer. Przy telewizorze możesz robić ćwiczenia izometryczne.
Sprawny umysł. Podobno struktury mózgowe 90-latków mogą pracować sprawniej niż u ludzi młodych! Ale jak to osiągnąć? To łatwe! Rozwiązuj krzyżówki. To działa!
Śmiech. Rozluźnia, aktywizuje mięśnie, rozładowuje stres. Optymiści i ludzie śmiejący się z byle czego mają lepsze krążenie, niższe ciśnienie krwi, a w rezultacie zdrowsze serce. Jeśli nie jest ci ostatnio do śmiechu, idź do kina na dobrą komedię.

Dieta na wieczną młodość *O znaczeniu zdrowej diety przekonuje analiza 750 badań z całego świata, przeprowadzona w Erasmus Medisch Centrum w Rotterdamie. Na jej podstawie stworzono listę zaleceń, dzięki którym masz szansę długo cieszyć się życiem.
*
Lista zaleceń Nie dojadaj.
Długiemu życiu bardziej sprzyja zbyt mało niż za dużo jedzenia. Badania prowadzone w USA udowodniły, że zmniejszenie porcji wydłuża życie nawet o 50 proc.
Podziel talerz na trzy. Pilnuj żelaznej zasady: 1 porcja mięsa (lub ryby), 1 porcja węglowodanów (kasza, ziemniaki), połowę talerza przeznacz natomiast na warzywa. Francuzi, którzy jedzą obiad w takich proporcjach, rzadko cierpią na schorzenia układu krążenia.
Panierkom powiedz "żegnaj”. Jak gąbka nasiąkają niezdrowym tłuszczem, który (jeśli jesz je często) fatalnie wpływa na tętnice i naczynia krwionośne mózgu. Nawet jeśli twój mąż i dzieci nie wyobrażają sobie kotleta bez chrupiącej skórki, przekonaj ich (i siebie), że mięso upieczone w folii z ziołami albo na ruszcie też jest pyszne.
Chrup orzechy. Kaloryczne? Nowe badania Richarda Mattesa z Purdue University (USA) uspokajają. Uczestnicy eksperymentu, którzy przez miesiąc jedli garść orzechów dziennie, nie przybrali na wadze ani grama, a poziom "złych” tłuszczów obniżył się u nich aż o 30 proc. Jeśli nie przepadasz za orzechami, możesz z powodzeniem chrupać migdały.
Włóż na talerz coś zielonego – liść sałaty, szpinaku, bazylii. Przeciwutleniacze i kwas foliowy działają na organizm jak pigułki odmładzające. Chronią przed rakiem, poprawiają ostrość wzroku i zapobiegają starzeniu się skóry.
Jedz owoce i ich przetwory. Zawierają związki zwalczające wolne rodniki, są więc eliksirem długowieczności. Jedz czarne porzeczki, jagody, śliwki, jeżyny, winogrona. Warto robić z nich galaretki i dżemy. Naukowcy z wrocławskiej Akademii Rolniczej, którzy w 2004 r. badali zawartość flawonoidów w przetworach, odkryli, że w słoikach też zachowuje się bardzo dużo tych odmładzających związków.
Pokochaj ryby, zwłaszcza morskie. Nie przypadkiem jedzą je supermodelki, np. Cindy Crawford. Jeśli dwa razy w tygodniu jadasz makrelę lub dorsza, obfitujące w kwasy omega-3, zapobiegasz starzeniu się. Liczne badania dowodzą, że ludzie jedzący dużo dobrych tłuszczów rzadziej chorują na serce, udar mózgu i Alzheimera.
Przekonaj się do zielonej herbaty. Ma mnóstwo silnych przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni tętnice i naczynia krwionośne mózgu, usprawnia pamięć. Najsilniej działa herbata parzona przez 2 minuty.

Aleksandra Barcikowska

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także